Drie architecten/combinaties Museum Boijmans Van Beuningen

Drie architecten/combinaties Museum Boijmans Van Beuningen

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 14-08-2019

KAAN Architecten met Van Hoogevest Architecten, Mecanoo architecten en Samenwerkende architecten DCA – WDJA zijn de drie architecten/combinaties die door Museum Boijmans Van Beuningen en Gemeente Rotterdam zijn gekozen om de komende maanden verder te werken aan hun ideeën hoe de ambitieuze renovatie van het museum vorm te geven. In mei 2019 is de Europese aanbesteding voor de architectenselectie gepubliceerd en genoemde bureaus gaan nu een zogenaamde dialoogfase in. De gemeente en het museum zijn verheugd om met deze architecten/combinaties de volgende fase in te gaan.

Rijksbouwmeester Floris Alkemade

Een beoordelingscommissie van experts op het gebied van restauratie, renovatie en museale omgevingen heeft aan de hand van selectiecriteria unaniem deze drie architecten/combinaties gekozen. De commissie bestaat uit Rijksbouwmeester Floris Alkemade, architect André van Stigt, voormalig directeur Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed Cees van ’t Veen, directie van Museum Boijmans Van Beuningen en experts van de gemeente Rotterdam. De gemeente en het museum zijn verheugd om met deze architecten/combinaties de volgende fase in te gaan.

Ontwerpopdracht

De te winnen opdracht is het maken van een ontwerp voor de renovatie, restauratie en verduurzaming van het bestaande gebouw en de bijbehorende buitenruimte. De opgave is dus niet om een geheel nieuw gebouw te ontwerpen, maar een kwalitatief hoogwaardige restauratie en renovatie van het museumcomplex te realiseren. Hierbij is het uitgangspunt dat de bestaande monumentale waarden in ere worden hersteld. De geselecteerde bureaus gaan de komende maanden in gesprek met het museum en de gemeente. Het gesprek is bedoeld om wederzijds de nodige duidelijkheid te krijgen over de renovatie.

Gunningsfase

Na de dialoogfase start de gunningsfase. Hierbij geven de drie architecten/combinaties een uitgewerkte aanbieding naar aanleiding van de informatie die zij hebben opgedaan in de dialoogfase. Hun aanbieding wordt dan weer beoordeeld door dezelfde beoordelingscommissie. De leden van de commissie komen gezamenlijk tot de keuze voor één architect. Deze definitieve keuze voor een architect wordt in januari 2020 verwacht.

Het museum heeft haar deuren inmiddels gesloten voor publiek en er worden nu voorbereidingen getroffen om het museumgebouw asbestvrij te maken. Medio 2020 neemt de gemeenteraad een besluit over de mate waarin het museum wordt gerenoveerd.

Foto: Aad Hoogendoorn/Museum Boijmans van Beuningen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.