Duurzaam en fraai bouwhek

Duurzaam en fraai bouwhek

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 17-07-2008

Een uniek bouwhek siert de bouwput van het Erasmus Medisch Centrum. De meerjarige en grootschalige verbouwing van het EMC in het centrum van Rotterdam vroeg om een vriendelijke afscheiding die tevens duurzaam en makkelijk aanpasbaar was.

Zo is een houten hek ontstaan dat de achterliggende bouwactiviteiten subtiel camoufleert. Toch kan de nieuwsgierige voorbijganger de voortgang van de werkzaamheden op de voet volgen, door de open structuur van houten lamellen. Het hek is ontworpen door Origins Architecten uit Rotterdam.

Vormgeving en flexibiliteit
Het hek is opgebouwd volgens een simpel modulair systeem van stalen dragers en panelen met houten lamellen. Door de basisconfiguratie van de lamellen telkens te draaien of te spiegelen worden 8 verschillende panelen gevormd die tezamen een complexe vormgeving mogelijk maken.

Sta je recht voor het hek, dan kan je tussen de lamellen doorkijken, maar kijk je er vanuit een hoek tegenaan, dan is het een gesloten houten wand. Het systeem is makkelijk aanpasbaar aan de gecompliceerde verbouwing van het Erasmus MC in Rotterdam en kan gedurende de verbouwing nog vaak gewijzigd worden.

De houten panelen zijn makkelijk stapelbaar voor opslag of transport en kunnen langdurig ingezet of hergebruikt worden.

Materiaal en duurzaamheid
Bouwhekken zijn vaak het slachtoffer van graffiti. Een groot voordeel van dit ontwerp is dat het zetten van graffiti zinloos is geworden, door de open structuur van houten lamellen. De lamellen zijn van laagwaardig vurenhout met FSC keurmerk. Het is thermisch verduurzaamd en heeft daarmee een minimale levensduur van 15 jaar gekregen.

Door vergisting van de houtsappen die tijdens het verduurzamingsproces vrijkomen, wordt het proces energetisch uiterst efficiƫnt. Aan het einde van de levensduur kan het staal gerecycled worden. De energie die dan wordt gewonnen door het verbranden van het hout zal de energielast hiervan compenseren.

De levensduur van de bouwafscheiding komt bovendien overeen met de teruggroei periode van het gebruikte hout. Hiermee is het een energieneutrale bouwerfafscheiding geworden die het veelbesproken predikaat Cradle to Cradle eindelijk waarmaakt.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.