Duurzaam ijsstadion Thialf

Nieuws

Duurzaam ijsstadion Thialf

Door: Petra Starink | 07-11-2016

In het vernieuwde Thialf in Heerenveen ontworpen door ZJA Zwarts & Jansma Architecten draait alles om het ijs en de schaatsers. Met deze visie heeft het vernieuwde schaatsstadion een compleet nieuwe uitstraling gekregen. ZJA heeft bij de transformatie op het gebied van het interieur samengewerkt met DAY. Dankzij een glazen wand rond de 400 meter lange ijsbaan is er vanuit alle ruimten zicht op het ijs. Duurzaamheid en innovatie spelen een belangrijke rol in het ontwerp. Het vernieuwde Thialf krijgt 5000 zonnepanelen op het dak en heeft daarmee het grootste zonnedak op een stadion van Nederland.

Het ontwerp van ZJA bouwt voort op de ovaalvormige structuur van het bestaande gebouw. In het vernieuwde Thialf is alles gericht op het ijs en de schaatsers. Alle faciliteiten – tribune, pers, hospitality, horeca, kantoren en topsporttrainingsfaciliteiten – zijn gepositioneerd rondom het ijs: De omloop is van de wedstrijdhal gescheiden door een glazen wand. Hierdoor wordt een maximale interactie tussen topsporters en het publiek gestimuleerd. De filosofie ‘alles om het ijs’ heeft bovendien geleid tot een compact ontwerp met een logische ordening van functies en een nieuwe uitstraling aan zowel binnen- als buitenzijde.

Van licht naar donker

Zowel Thialf als topsporters hebben de focus op presentatie, passie, kennis en emotie. Het nieuwe Thialf ademt in alles topsport.  Voor het vernieuwde Thialf is er een visie op ruimte en beleving, middels kleur, licht en materialisatie ontwikkeld. Hieruit is het centrale thema gevormd: FOCUS. De ijsbaan in Thialf is het focuspunt. Vanuit dit centrum is er in het interieurontwerp een verloop van licht naar donker aangebracht. Het verloop is onderverdeeld in vier ringen met elk een specifiek thema: Baan: Prestatie & Passie; Glas met membraan: Intelligentie & Informatie; Ring: Ontwikkelen & Ontdekken; Entree gebied: Oriënteren & Ontmoeten. Per gebied ligt de Focus visueel op wat er belangrijk is in beleving, routing en ruimte.

Beleving, route en ruimte

DAY heeft een concept ontwerp gemaakt voor het interieur en daarnaast de basis voor verdere uitwerking vastgelegd in designprincipes. Deze zijn vervolgens uitgewerkt voor het grafische design van de membraan, de bewegwijzering en de interieur branding.

5000 zonnepanelen

Met 5000 zonnepanelen beschikt het vernieuwde Thialf over het grootste zonnedak op een stadion in Nederland. Hierdoor voorziet het ijsstadion voor een groot deel in zijn eigen energiebehoefte. Voorheen werd de warmte van de vriesmachine naar buiten geblazen, nu wordt deze gebruikt om het complete gebouw mee te verwarmen. Daarnaast wordt door gebruik te maken van een ondergrondse warmte en koude opslag in een natuurlijke zandlaag veel energie bespaard. BIj de verlichting is rekening gehouden met energiezuinige en weinig warmte producerende lampen. Het vernieuwde ijsstadion is daarnaast extreem goed geïsoleerd. Dit levert alles bij elkaar een energiebesparing van 50% op. Het uiteindelijk streven van Thialf is om in 2020 volledig zelfvoorzienend te zijn als het gaat om energie.

Eind januari 2017 wordt het vernieuwde Thialf officieel geopend, zaterdag 5 november is het stadion al geopend voor het publiek.

Fotografie: Marco Lubbers

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.