FSC Award voor ZJA Zwarts en Jansma Architecten

Nieuws

FSC Award voor ZJA Zwarts en Jansma Architecten

Door: Petra Starink | 02-02-2015

ZJA Zwarts en Jansma Architecten hebben met de Botterbrug in Harderwijk de FSC Keten Award 2014 gewonnen. Deze fietsbrug werd uit drie genomineerden gekozen tot winnaar. De FSC Keten award is de jaarlijkse verkiezing van het meest aansprekende FSC-bouwproject.

De fietsbrug over de A28 is een echte blikvanger met een duurzaam gebruiksdoel, en er is veel tropisch FSC-hout toegepast. De Botter, een oud visserschip gebruikt op de Zuiderzee vormde het uitgangspunt voor het ontwerp van ZJA.

De schuinstaande houten masten en asymmetrische tuien zijn een verwijzing naar het silhouet van de Botter. Deze maritieme sfeer werd doorgezet in de houten brugdelen die in constructie nauw verwant zijn met houten sluisdeuren. De reling bovenop het brugdek bestaat uit een thermisch verzinkte stalen profiel met speels geplaatste spijlen voor een maximale transparantie. Dit komt de slankheid van de brug ten goede, in de reling is een led-verlichting toegepast die het brugdek aanlicht. Hierdoor zijn lichtmasten op de brug overbodig. De twee masten van de tuibrug zijn geheel uitgevoerd in azobé hout.

Naast ZJA Zwarts en Jansma Architecten waren de gemeente Harderwijk en Heijmans Civiel B.V. en Wijma Kampen B.V. betrokken bij dit project.

 ZJA is een internationaal architectenbureau in Amsterdam en gespecialiseerd in de architectuur van Infrastructuur, Openbaar Vervoer en Sport en Leisure.

Lees ook: Fietsbrug geïnspireerd op houten Botter.

Fotografie: ZJA Zwarts en Jansma Architecten, John Marshall

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.