Duurzaam Kindcentrum Wolfsbos

Nieuws

Duurzaam Kindcentrum Wolfsbos

Door: Redactie ArchitectuurNL | 12-03-2019

In Hoogeveen wordt in de wijk Wolfsbos het gelijknamige Kindcentrum gebouwd dat onderdak gaat bieden aan basisscholen De Krullevaar, De Goudvink en kinderopvang Spelerwijs. Het ontwerp van Van Hoogevest Architecten is nu afgerond. Het Kindcentrum wordt duurzaam, gasloos en bijna energieneutraal. Naar verwachting gaat de bouw in juni 2019 van start en kunnen de gebruikers na de zomer in 2020 gebruik maken van het gebouw.

Speelse vorm Kindcentrum Wolfsbos

Kindcentrum Wolfsbos ligt in een wijk die is ontwikkeld na de jaren 50. Kenmerkende eigenschappen zijn de kleinschaligheid van de woningen. Het nieuwe Kindcentrum vormt met zijn bouwvolume en materialisering een icoon in deze klein-stedelijke omgeving. Het is een robuust bakstenen gebouw met een speelse vorm, hellende daken en open, uitnodigende gevels. Daarmee is het ook transparant gebouw dat zich opent naar buiten toe.

Groene speelplekken

Door de positionering op de bouwkavel is het mogelijk om rondom te voorzien in veel groen en speelplekken. In een zogenaamd ‘tiny forest’ kunnen kinderen van alles gaan ontdekken over de natuur.
Paden voor fietsers en voetgangers voorzien in een veilige routing. Voor kinderen die door de ouders worden afgezet is voorzien in een aparte “kiss and ride“ zone.

Gezamelijk gebruik van ruimtes

Uitgangspunten voor het ruimtelijk concept zijn diversiteit en flexibiliteit van gebruikszones. De logistiek is toegesneden op een optimaal gezamenlijk gebruik van ruimtes. Gemeenschappelijke gebruiksruimtes zijn dicht bij elkaar gegroepeerd. Zowel op de begane grond als op de verdieping zijn alle gebruiksclusters gelinkt aan organische, gezamenlijke ruimtes.

Dynamische dakvormen

Naar buiten toe manifesteert het centrum zich als één, samenhangend gebouw met drie duidelijke zones. Per gebruiker zijn gebouwdelen verbijzonderd via dynamische dakvormen. Het middendeel is bestemd voor gezamenlijk gebruik en heeft een laag plat dak en transparante gevels waardoor een optimale verbinding ontstaat tussen binnen- en buitenruimte. Een grote tribunetrap met podium is in combinatie met het volledig te openen speellokaal een prettige ruimte voor gezamenlijk gebruik. De keuken en bibliotheek liggen ook centraal gelegen.

Gasloos en BENG

Het Kindcentrum zal het meest duurzame kindcentrum worden van het noorden: gasloos, bijna energieneutraal, Frisse Scholen Klasse B. Het gebouw en de installaties vormen één geheel door middel van betonkernactivering die het verwarmen en koelen van de ruimtes verzorgt.

Het schilddak is gedekt met zonnepanelen die overdag voorzien in het volledige energieverbruik. Het waterleidingnet van WMD is de energiebron voor de warmtepomp die de verwarming en koeling van het gebouw verzorgt. Door optimale luchtdichting in combinatie met een optimale isolatieschil kan een zeer laag energieverbruik worden gerealiseerd. In het interieur zijn de betonnen wanden en vloeren bekleed met rubberwood, een restproduct van de rubber industrie.

Beeld: Van Hoogevest Architecten

Bekijk de video

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.