Duurzame en ecologische materialen in Kindcentrum Markelo

Nieuws

Duurzame en ecologische materialen in Kindcentrum Markelo

Door: Petra Starink | 14-04-2021

Na IKC Magenta Delden ontwierp RoosRos Architecten Kindcentrum Markelo dat onlangs in gebruik is genomen. De kennis die opgedaan is bij IKC Magenta Delden is direct toegepast en opgeschaald bij het nieuwe Kindcentrum Markelo. Ook hier is gebruik gemaakt van zoveel mogelijk duurzame en ecologische materialen.

Innovatief partnerschap

De gemeente Hof van Twente heeft bij de aanbesteding van de bouw van de twee integrale kindcentra gekozen voor een innovatief partnerschap. Het is de eerste tender in Europa die op deze wijze is uitgezet. De partners binnen het winnende consortium, Klaassen Groep, Rouweler Installaties en RoosRos Architecten, hebben daarin de afgelopen jaren samen met de betrokken schoolbesturen en gemeente, invulling gegeven aan de ‘Groene Droom’ voor beide kindcentra.

Groen bouwen

Die droom omvat onder andere de verbinding tussen binnen én buiten spelen en leren èn een hoge duurzaamheidsambitie. Daarnaast is groen bouwen een thema, waarbij de partners binnen het consortium hebben gezocht naar innovatieve manieren om aantoonbaar duurzaam en energiezuinig te bouwen. De opgedane kennis van IKC Magenta kon goed gebruikt worden. Het Integraal Kindcentrum Magenta werd in 2020 bekroond met de publieksprijs van de Duurzaam Bouwen Awards 2020.

Compact twee-laags gebouw

Vanuit het oogpunt van duurzaamheid is gekozen voor een compact twee-laags gebouw. De ruimten op de begane grond en de verdieping zijn ruimtelijk en visueel met elkaar verbonden door het centrale hart. Een grote vide zorgt voor licht en lucht in deze ontmoetingsruimte. Via het centrale hart kan iedereen de school binnenkomen en doorlopen naar de kinderopvang of basisscholen De Zwaluw of De Welp. De lokalen krijgen door de grote raampartijen in de gevels veel daglicht binnen. Op de begane grond lopen de kozijnen door tot aan het maaiveld.

Duurzame en ecologische materialen

Er is gebruik gemaakt van duurzame en zoveel mogelijk ecologische materialen. Een voorbeeld is de houten gevel en de toegepaste houtvezelisolatie dat door een bewerking geschikt is gemaakt als isolatie materiaal. Het gebouw is onderhoudsarm en NOM (Nul-op-de-Meter) gebouwd met lage jaarlijkse huisvestings – en geen energielasten. Meer dan 400 zonnepanelen zorgen voor de benodigde energiebehoefte. Het onderwijsgebouw voldoet aan Frisse scholen klasse A en heeft een EPC van -0,002, een GPR van 9,1 gemiddeld en een energielabel A++++.’

Fotografie: Lucas van der Wee

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.