Earth Simulation Laboratory geopend

Nieuws

Earth Simulation Laboratory geopend

Door: Redactie ArchitectuurNL | 07-10-2019

Op donderdag 3 oktober is het nieuwe Earth Simulation Laboratory (ESL) van de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht feestelijk geopend door de Nederlandse Watergezant Henk Ovink. Het ESL, ontworpen door het team ABT & Barcode Architects, is een grootschalige transformatie van het Robert J. van de Graafflaboratorium op het Utrecht Science Park en bundelt de voorheen verspreide onderzoeksgroepen van de faculteit op één locatie.

Het Robert J. van de Graafflaboratorium is oorspronkelijk gebouwd voor het huisvesten van een deeltjesversneller. Deze functie had het gebouw al lang niet meer, maar de kenmerkende, robuuste constructie met de 1 meter dikke wanden en zwaar uitgevoerde betonkolommen en vloerconstructie is in het ontwerp intact gehouden. Alle inbouw is hoogwaardig vernieuwd, inclusief installaties, vloeren, wanden, plafond en gevel. Het 7000m2 gebouw heeft veel verschillende ruimtes variërend van werkplaatsen, koel- en vriescellen, opslagruimten tot laboratoria, microscopieruimten en kantoren.

De beeldbepalende gevel

Het karakter van het nieuwe ESL wordt bepaald door de gevel. Deze zet de identiteit van het instituut geowetenschappen krachtig neer. De horizontale banden borduren voort op het voormalige Robert J. van de Graafflaboratorium en sluiten aan bij de gebouwen in de omgeving. Deze banden zijn opgebouwd uit unieke betonpanelen met een abstracte beeltenis van het Nederlandse deltalandschap. De meanderende banen van de delta zijn uit het beton gespaard en ingelegd met gepolijste RVS-strips. Door het spel van licht ontstaat het beeld van een stromende waterdelta. De gevel staat daarmee symbool voor de vakwereld van de geowetenschappen en vormt zo een prachtig visitekaartje voor het baanbrekende onderzoek binnen het lab.

BREEAM Excellent

De ontwerpuitdagingen bij ESL zaten in de beperkte beschikbare vrije vloerhoogte, de hoge geluidsbelasting op de gevel en de ambitie om een comfortabel, energiezuinig en toekomstbestendig gebouw te ontwikkelen met veel daglicht en uitzicht. Om die doelen te realiseren is onder meer het principe van een tweede huidgevel toegepast, wordt de toevoerventilatie mechanisch ingevoerd  én vindt er indirecte warmteterugwinning plaats via de luchtafvoer via de spouw van de tweede huidgevel plaats. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van warmte- en koudeopslag in de bodem. Het energiegebruik wordt hierdoor substantieel minder en de installaties konden compacter worden uitgevoerd. Het resultaat is een nog lager totaal primair energieverbruik dan bij een traditionele, gebalanceerde ventilatie-installatie met warmteterugwinning. Deze innovatieve oplossing heeft het gebouw een BREEAM Excellent score opgeleverd. Dat is voor een laboratoriumgebouw – en zeker voor een transformatie – een uitzonderlijke prestatie.

Het instituut ESL is een paradepaardje van de Universiteit Utrecht; de unieke gevel staat prachtig symbool voor de hoogwaardige vakwereld van de geowetenschappen.

Projectinformatie
Jaar: 2014 – 2019
Locatie: Utrecht Science Park, Utrecht
Opdrachtgever: Universiteit Utrecht
Ontwerp en engineering: ABT & Barcode Architects
Programma: Laboratoria, kantoren, werkruimten, archiefruimten
Omvang: 7.000m2
Aannemer: Friso Bouwgroep, Sneek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.