3Dprint Award voor architecten in het leven geroepen

Nieuws

3Dprint Award voor architecten in het leven geroepen

Door: Redactie ArchitectuurNL | 09-10-2019

Kamp C, het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie, zet zijn deuren open voor de bedrijfswereld om de mogelijkheden van 3D-printing in de bouw te ontdekken. Bedrijven kunnen op de site in Westerlo dan kennismaken met de grootste 3D-betonprinter in Europa en verschillende demonstraties bijwonen. Kamp C wil op deze manier de bouwwereld warm maken om 3D-printing te integreren in bouwprojecten. Architecten en ontwerpers worden met een heuse 3Dprint Award uitgedaagd om met deze innovatieve techniek aan de slag te gaan.

De voorbije maanden experimenteerde een groep studenten van de Thomas More bouwopleiding met de 3D-betonprinter op het vlak van vormen, structuren en materiaalsamenstelling, als onderdeel van het Europese project C3PO. Ze zijn nu bijna klaar voor het echte werk: het printen van een demogebouw.

“In januari werd de printer geïnstalleerd op Kamp C in Westerlo. Na de plaatsing van de printer zijn we onmiddellijk begonnen met testprints om gaandeweg het fysieke printproces te optimaliseren. De zoektocht naar het optimale mengsel werd ingezet en er werd met verschillende mortels getest, dit in nauwe samenwerking met de UGent die zowel naar sterkte als naar duurzaamheid de nodige onderzoeken voerde. Verschillende nozzles werden getest om tot een mooie extrusie te komen en er werd gezocht naar de ideale omloopsnelheid om een goede hechting te verkrijgen zonder inzakking.”, stelt Emiel Ascione, projectverantwoordelijke bij Kamp C.

Testen zijn vlot verlopen

Na een eerste onderzoeksperiode begon het team van C3PO vorige zomer aan het echte tastbare werk. “De uitdagingen waren legio: problemen met de materiaalconsistentie, falende componenten, software issues en tot slot ook nog eens de hittegolf speelden ons parten. Teamwork en improvisatie hebben ons echter al zeer ver gebracht. ‘Petje af’ ook voor de studenten van Thomas More die zich vrijmaakten tijdens de vakantie en een onmisbare bijdrage leverden. Na enkele zeer intensieve ‘printweken’ staan er vandaag enkele mooie teststukken (banken, tafels, stoelen, …) te prijken op ons terrein, maar ook en vooral zijn de eerste technische stukken geprint. Met succes heeft het bouwteam enkele delen uit ons toekomstig huis geprint op ware grootte, zogenaamde mock-ups. Het gaat onder andere om enkele wanden van twee meter hoogte die zowel qua isolatie als qua sterkte voldoen, maar ook om moeilijkere bouwtechnische details zoals raamaansluitingen, funderingen. Ook de eerste testen met een overhangende muur, waarbij de betonnen laagjes maar deels op elkaar steunen, zijn veelbelovend.”, zegt Emiel Ascione.

Primeur: de 3Dprint Award voor architecten

Vandaag daagt Kamp C architecten en ontwerpers uit om een creatief ontwerp te maken dat printbaar is. In het voorjaar van 2020 zullen de winnende ontwerpen bekendgemaakt worden op het 3Dprint Awards-evenement, dat georganiseerd wordt in samenwerking met Architectura. Later worden deze ontwerpen geprint en tentoongesteld op Kamp C. “We willen met deze wedstrijd de creativiteit van de architecten prikkelen en bouwteams activeren om 3D-betonprinten te integreren in hun bouwproces,” verduidelijk Kamp C-voorzitter Kathleen Helsen. “ We willen ons daarbij niet beperken tot ruwbouw, maar hopen tot een integraal ontwerp te komen dat alle facetten van de bouw meeneemt.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.