Elephant / Taller renoveert voor UCG

Actualiteiten, Nieuws

Elephant / Taller renoveert voor UCG

Door: Redactie ArchitectuurNL | 20-10-2022

Het bestaande gebouw in Groningen dat bestemd is voor het University College Groingen, wordt aangepast door de Amsterdamse architectencombinatie Elephant / Taller. Zij zullen het monumentale gebouw zorgvuldig renoveren en verduurzamen en nieuwbouw realiseren zodat het gebouw aansluiting krijgt op het nieuwe campusplein. Naar verwachting kan de faculteit eind 2025 verhuizen naar hun nieuwe gebouw.

De architecten van Elephant / Taller werken vanuit de visie en structuur van voormalig Rijksbouwmeester J.A.W. Vrijman (1865-1954). Hij is ook bekend van het Academiegebouw van de RUG (1909) dat in dezelfde neorenaissancestijl is uitgevoerd. Zo worden de gevels van dit voormalige gebouw voor Fysiologie gerenoveerd, krijgen de groene tuinen inclusief het hekwerk rondom hun klassieke uitstraling terug en wordt het gebouw bouwkundig en installatietechnisch flink verduurzaamd. Onderdeel van de ontwerpplannen is om het later toegevoegde ‘Noordgebouw’ te slopen. Dit bouwdeel (uit 1934) ontwricht het originele ontwerp van Vrijman en belemmert de toegankelijkheid en routing van het geheel.

Nieuwbouw van hout

Op de vrijgemaakte ruimte tussen het West- en Oostgebouw wordt een licht en open bouwvolume van hout toegevoegd om het monumentale gebouw te complementeren. Een transparante constructie van drie bouwlagen met grote glazen puien brengt de buitenwereld naar binnen. De nieuwbouw brengt structuur, functionaliteit en logica terug in het complex.

Functioneel zorgt de nieuwbouw voor belangrijke verbinding met de oudbouw, de tuinen en het levendige stadsplein. “Wij hebben goed gekeken naar de toekomstige gebruiker en de functionele eisen,” vertelt Sven Hoogerheide, architect namens Elephant / Taller. “Dat zie je terug in het resultaat: een helder, uitnodigend en flexibel gebouw, ontworpen in de geest van de UCG-gemeenschap. Een nieuw faculteitsgebouw ontwerpen voor zo’n toonaangevende universiteit is voor ons een uitdagende en inspirerende opgave.”

Opbouw

De hoofdentree komt aan het stadsplein. Het sluit – in tegenstelling tot het oude gebouw – aan op het maaiveld en is daarmee rolstoeltoegankelijk. De begane grond fungeert straks als spilfunctie waar ontmoeting tussen medewerkers, studenten en bezoekers plaatsvindt.

Op de bovenste etage met prachtig 360-graden uitzicht over de stad is straks meer rust te vinden: daar komen de bibliotheekruimte en de concentratieplekken. Daarnaast wordt het dak van het oude gebouw geschikt gemaakt als groot buitenterras. In het hart van het gebouw – precies op de overgang tussen de oud- en nieuwbouw – wordt een hoge lichtstraat gerealiseerd, waar ook de centrale receptiebalie komt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.