Energie-neutraal sportcomplex voor Erasmus Universiteit

Actualiteiten, Nieuws

Energie-neutraal sportcomplex voor Erasmus Universiteit

Door: Redactie ArchitectuurNL | 24-11-2022

Speciaal voor de campus van de Erasmus Universiteit Rotterdam, ontwierp VenhoevenCS architecture+urbanism het sportcomplex Sports Building. Het gaat hier om een trainings- en wedstrijdcentrum voor meer dan vijftig sporten en 25 verenigingen. 11.000 studenten, medewerkers en topsporters zullen gebruik gaan maken van de accommodatie.

Aan de oostelijke entree van de stadscampus zijn op een compact kavel vijf zalen in ‘sport boxen’ constructief slim gestapeld en vervolgens iets opgetild. Hierdoor ontstaat een transparante en uitnodigende pint met de horeca en fitness. De ‘sport boxen’ vormen twee volumes die zijn verbonden door de publieke kern van het complex. Deze gemeenschappelijke ruimte verbindt functies, sport en atleten, en vormt de connectie tussen beide zijden van de campus.

Kenmerkend voor het complex zijn de façades van glas en aluminium, horizontaal geleed en met verticale vinnen in verschillende ritmes. De hoek van de licht gebogen oostgevel en beide einduiteinden van de centrale doorgang kregen glazen puien over de volle hoogte. Deze transparantie markeert de levendige plekken: de publieke functies, op straatniveau en daarboven.

Energieneutraal

In lijn met de ambities van VenhoevenCS en de Erasmus Universiteit Rotterdam is Sports Building van meet af aan als energieneutraal complex ontworpen. Om dit te bereiken zijn voorzieningen geïntegreerd om water en zonne-energie op te vangen, vast te houden, uit te wisselen en te hergebruiken

Duurzaamheid speelt ook een rol in het openbare interieur dat is uitgevoerd in bouwmaterialen die zijn geoogst bij circulair sloop. Zo fungeren metalen panelen van een voormalig detentiecentrum in Zeist opnieuw als plafond en kreeg 1.100 m2 houten vloerdelen van het TU Eindhoven-paviljoen een nieuw leven als sfeerbepalende gevel van de binnenstraat.

Foto’s: Ossip van Duivenbode voor fotografie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.