Entreepoort Albert Cuypmarkt door Overtreders W

Nieuws

Entreepoort Albert Cuypmarkt door Overtreders W

Door: Jacqueline Knudsen | 02-05-2016

Een 10 meter hoge entreepoort ontworpen door Overtreders W markeert sinds kort de kop van de Albert Cuypmarkt in Amsterdam en is gebouwd op verzoek van de marktkooplieden. De poort bestaat uit 258 lantaarns, met op elke lantaarn een afbeelding van de koopwaar van één van de marktkramen.

Cyanotypie

Een hele zomer lang waren Overtreders W (Reinder Bakker en Hester van Dijk) iedere zonnige dag te vinden op de markt met hun mobiele zonprintstudio. De koopwaar werd ter plaatse vastgelegd op lichtgevoelig papier door middel van cyanotypie. Deze oude fototechniek (blauwdruk) heeft als voordeel dat de enorme rijkdom aan producten een gezamenlijke uitstraling krijgen: alle bontheid wordt omgezet in blauw/wit, de verschillende vormen van de duizenden objecten op de markt worden extra zichtbaar. Juist de objecten die typisch zijn voor de markt, zoals kanten hemdjes, ondergoed, gatenkaas en groenten, geven door de opengewerkte structuur een goed resultaat. De cyanotypes werden vervolgens gefotografeerd en afgedrukt op de lantaarns.

Duidelijke entree

Het project is voortgekomen uit de wens van de marktkooplui om een duidelijke entree van de markt te realiseren. De poort is 10 meter hoog, 11 meter breed en heeft daarmee afmetingen die goed passen in de bestaande gebouwde omgeving. Door zijn schaal vormt de poort een statige bekroning van de markt, van nature een drukke, vrij rommelige plek met uithangborden, kraampjes, terrassen en meer. De poort is een schaal groter dan de drukte op de grond, en overstijgt deze daarmee. De poort maakt voor bezoekers in één oogopslag de enorme variëteit aan koopwaar op de markt zichtbaar.

De originele cyanotypes gemaakt op de markt zijn te koop op www.allesopdemarkt.nl.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.