Opening duurzaam museumdepot Kolleksjesintrum

Nieuws

Opening duurzaam museumdepot Kolleksjesintrum

Door: Petra Starink | 02-05-2016

Donderdag 12 mei wordt het Kolleksjesintrum Fryslân, ontworpen door LEVS architecten officieel geopend. Het duurzame museumdepot beheert de collecties van 5 Friese instellingen en is volgens een nieuw concept ontwikkeld: het Fryske-model.

Bij het maken van het ontwerp stonden samenwerken, erfgoed en low-tech centraal. Het gebouw is duurzaam, installatie-arm en voorziet in zijn eigen energiebehoefte. Het depot staat op een groene terp en wordt omringd door een nieuw aangelegd landschap met inheemse plantensoorten. De gevels zullen de komende jaren begroeid worden door klimplanten, zodat het pand nog meer opgaat in het landschap.

Behoud cultureel erfgoed

Het Fries Museum, Tresoar, Natuurmuseum Fryslân, het Fries Scheepvaart Museum en het Fries Landbouw Museum beheren hun collecties vanaf nu gezamenlijk. Anders dan bij traditionele depots worden de collecties van de instellingen door elkaar heen opgeslagen. De objecten worden ingedeeld naar de meest ideale opslag- en klimaatcondities. Het depot wordt hierdoor optimaal benut. De intensieve samenwerking van de 5 instellingen is de basis van de realisatie van het depot. Het gezamenlijke doel is behoud en toegankelijkheid van het Fries cultureel erfgoed.

Projectgegevens
Opdrachtgever: Stichting Kolleksjesintrum Fryslân
Architectonisch ontwerp: LEVS architecten
Aannemer:  Bouwgroep Dijkstra-Draisma
Expertteam innovatief ontwerp: LEVS partners, Crown Fine Art, LBP|Sight, Galjema installatietechniek

Kolleksjesintrum Fryslân in cijfers
2.000 m2 depotruimte
1.000 m2 facilitaire ruimte
16 kilometer planken en lades
2 kilometer textielopslag
2.600 m2 gaasrekken voor schilderijen
2.000 m2 opbergruimte voor grote objecten.

De bouw van het Kolleksjesintrum Fryslân is mogelijk gemaakt door de provincie Fryslân. Het samenwerkingsproject van de vijf instellingen is mogelijk gemaakt met financiële steun van het
Mondriaan Fonds, Wassenbergh-Clarijs-Fontein Stichting,Stichting Kolleksjesintrum Fryslân en de 5 deelnemende instellingen.

Fotografie: LEVS architecten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.