Opening Buitenbadhuis Thermae en horecapaviljoen Venster

Nieuws

Opening Buitenbadhuis Thermae en horecapaviljoen Venster

Door: Redactie ArchitectuurNL | 20-09-2018

Cultureel stadslab RAUM heeft voor de Vinex wijk Leidsche Rijn in Utrecht het buitenbadhuis Thermae en horecapaviljoen Venster ontwikkeld, ontwerpbureau Overtreders W ontwierp de publieke ruimtes. Op 23 september worden de beide hotspots geopend tijdens het  Formplaats Festival.

Stadslab RAUM

RAUM vestigde zich in de zomer van 2017 op het Berlijnplein in Leidsche Rijn en kreeg naar aanleiding van een placemaking-traject met tientallen belanghebbenden, de mogelijkheid van de Gemeente Utrecht om te experimenteren met sociale kunst en designprojecten, waar Thermae en Venster onder andere het resultaat van zijn.

Overtreders W

Overtreders W, bekend van het People’s Pavilion in Eindhoven tijdens de Dutch Design Week 2017, reageerde op een open call van RAUM om samen met andere makers vorm te geven aan het thema ‘de toekomst van de stad’ en het Berlijnplein. Reinder Bakker, een van de oprichters van Overtreders W: “In een nieuwbouwwijk is behoefte aan een ontmoetingsplek, maar sociale voorzieningen worden vaak aan de tekentafel vergeten. Zo is er in de buurt nog maar weinig plek om samen te komen en om lekker te eten.” De ontwerpstudio kwam met de oplossing in de vorm van een buitenbadhuis.

Buitenbadhuis Thermae

De ontwerpers ontdekten dat Leidsche Rijn een Romeinse historie kent, onder andere door de archeologische vondst van restanten van een oud badhuis en zijn onderzoek gaan doen naar de badcultuur. Overtreders W vond in hun onderzoek een aantal elementen die bijna in elke badcultuur terugkomen, zoals de sauna, het stoombad, het gebruik van kruiden en het voetenbad. De makers hebben in het ontwerp rekening gehouden met de toegankelijkheid en de mogelijkheid om daadwerkelijk samen te komen. Het buitenbadhuis bestaat uit:

Een botanische plantensauna: een eivormig object met een relaxed matras. Je wordt omringd door planten en de zon warmt het object op.
Een voetenbad: door de spiegelende binnenkant warmt het water van het voetenbad op. Je kunt met vier personen relaxed pootjebaden.
Een hoofdsauna: een diamantvormig object met een stoomfunctie. Druk op de knop en het object vult zich met geurende stoom.
Een droge sauna: tussen de glazen wand en Venster is een trombéwand gemaakt. Door deze speciale luchttoevoer wordt de ruimte tussen glas en hout verwarmd en krijg je een droge sauna, waarmee ook het horecapaviljoen wordt verwarmd.

Horecapaviljoen Venster

Het horecapaviljoen Venster is circulair gebouwd met zoveel mogelijk hele materialen zodat het afbreekbaar en herbruikbaar is. Het gebouw lijkt op te gaan in de wijk en houdt het zicht tussen stad en wijk letterlijk open door gebruik van grote ramen. Het restaurant is open van woensdag tot en met zondag.

De opening van Thermae en Venster vindt plaats tijdens het Formplaats Festival op zondag 23 september, dan viert RAUM ook haar eerste verjaardag.
Bekijk hier het volledige programma.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.