Symposium verduurzaming monumenten tijdens Renovatie 2018

Evenementen

Symposium verduurzaming monumenten tijdens Renovatie 2018

Door: Redactie ArchitectuurNL | 09-05-2018

Wat komt er kijken bij de verduurzaming van monumenten? Tijdens een symposium op vrijdag 25 mei tijdens de vakbeurs Renovatie 2018 worden lessen uit de praktijk gedeeld.

Verduurzaming monumenten

Redenen voor het verduurzamen van monumenten zijn divers. Al was het maar om te voldoen aan de wereldwijde klimaatdoelstelling. Voor  nieuwbouwprojecten bestaan standaardmaatregelen en -toepassingen zoals zonnepanelen en isolatie. Niet altijd zijn deze geschikt voor de bestaande bouw, en zeker niet voor monumenten. Toch is het ook van belang om voor deze panden naar mogelijkheden te zoeken: veel Nederlandse historische binnensteden bestaan immers voor een groot deel uit monumenten.

Laag comfort en hoge energierekening

Ook voor eigenaren en gebruikers van monumenten is ‘verduurzaming’ van belang. Monumenten zijn niet ontworpen voor onze huidige eisen en woonwensen, maar zitten vaak verrassend goed doordacht in elkaar. Het niet optimaal gebruiken van de potenties van deze bijzondere gebouwen kan leiden tot een laag comfort en hoge energierekening. Vanwege hun cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden hebben monumenten een andere aanpak nodig dan andere bestaande gebouwen. ‘Ieder monumentaal pand is uniek, en dat vraagt om maatwerk. Je moet per pand kijken waar de mogelijkheden tot verduurzaming liggen, terwijl de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden behouden blijven’, volgens Birgit Dulski, afsluitende keynote tijdens het minisymposium.

Praktijkvoorbeelden

De bijeenkomst heeft als doel om aan de hand van twee praktijkvoorbeelden stil te staan bij de ‘lessons learned’. De cases waren onderdeel van het pilotproject ‘verduurzaming van monumenten’, uitgevoerd in opdracht van het ministerie OCW en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Enerzijds betreft het de Westergasfabriek in Amsterdam en anderzijds het kantoor Jongerius behorende bij het Complex Jongerius te Utrecht.

Sprekers op dit symposium

Sprekers zijn Bridgit Dulsky (Senior researcher, Neyenrode Business Universiteit), Ingo Ruijterman (Bouwcoördinator Westergasfabriek) en Roel Lichtenberg (Eigenaar Blauw architecten).

Renovatiebeurs 2018

Het symposium wordt gehouden op vrijdag 25 mei van 10.30 uur tot 12.30 uur tijdens Renovatie 2018. Deze vakbeurs wordt van 23 tot en met 25 mei gehouden in de Brabanthallen in Den Bosch en focust op praktische oplossingen en kennis over sneller, efficiënter en omgevingsvriendelijker renoveren. Voorregistratie voor deze beurs is gratis tot en met 22 mei.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.