Expositie ‘Indonesië en de Amsterdamse School’

Actualiteiten, Nieuws

Expositie ‘Indonesië en de Amsterdamse School’

Door: Redactie ArchitectuurNL | 17-08-2022

Van 1 december 2022 t/m 27 augustus 2023 presenteert Museum Het Schip een tentoonstelling over de relatie van de Amsterdamse School met Nederlands-Indië. Met films en foto’s, tekeningen, prenten en toegepaste kunst laat de tentoonstelling zien hoe de Nederlandse architectuurbeweging werd beïnvloed door de vormen, kleuren en materialen uit de voormalige kolonie.

De Indonesische vormen, kleuren en materialen maakten op de vernieuwers van de Nieuwe Kunst en de Amsterdamse School diepe indruk. Vooral de tempelcomplexen, de volksarchitectuur en de ambachten werden door hen met veel interesse en waardering bestudeerd.

Sommigen reisden naar Nederlands-Indië, maar de meesten deden indrukken op tijdens internationale wereldtentoonstellingen. Bijvoorbeeld in 1910 in Brussel, waar Indonesische ambachten als het batikken en het vlechten werden vertoond.

Invloed op Amsterdamse school

In de tentoonstelling ‘Indonesië en de Amsterdamse School’ krijg je de Indonesische invloed op gebouwen, beeldhouwwerken en toegepaste kunst van de Amsterdamse School te zien.

Een mooi voorbeeld zijn de golvende daken van de Minangkabauhuizen uit Sumatra, een van de eilanden van Indonesië. Die vind je als beeldrijm terug in huizen van de Amsterdamse School van rond de jaren twintig. Ook andere Indonesische vormen, zoals de gunungan en de mythische naga-draakslang, zijn door de vormgevers van de Amsterdamse School verwerkt in meubels, metselverbanden en kunstvoorwerpen.

Invloed op Indonesië

De expositie geeft niet alleen een Nederlandse blik. In filmfragmenten vertellen Indonesische experts op het gebied van kunst en architectuur over de Indonesische invloeden op de Amsterdamse School.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.