Het Loo Ontmoet – online lezingen

Actualiteiten, Evenementen, Nieuws

Het Loo Ontmoet – online lezingen

Door: Redactie ArchitectuurNL | 16-08-2022

Paleis Het Loo introduceert met ‘Het Loo Ontmoet’ een online lezingen- en gespreksreeks die verleden en heden verbindt. Aanleiding voor de eerste serie is de publicatie van het boek: Paleis Het Loo – Een koninklijk huis. Dit boek verscheen ter gelegenheid van de heropening van het paleis (Waanders 2022).

Vanaf 12 oktober 2022 komen de lezingen online via een persoonlijke link op vijf woensdagavonden; 12, 19 en 26 oktober, 2 en 9 november 2022 van 19.30 tot 21.00 uur. Iedere aflevering duurt 1,5 uur. In iedere aflevering gaan (kunst)historici, schrijvers en kenners met elkaar in gesprek over de makers, bewoners en groenliefhebbers van Paleis Het Loo. Ook concurrenten en vernieuwers krijgen een stem. Tijdens de lezingen is er via de chat mogelijkheid te reageren of aanvullende vragen te stellen.

De reeks wordt geleid door Eveline van Rijswijk; programma- en theatermaker, presentator, spreker, wetenschapscommunicator en historicus. Tijdens twee korte lezingen per uitzending geven sprekers inzicht geven in het onderwerp. De sprekers zijn enerzijds conservatoren van Paleis Het Loo, die hebben bijgedragen aan de publicatie van het boek, en anderzijds specialisten uit het vak: Sander Rombout, Luc Panhuysen, Lenneke Berkhout, Wyke Sybesma en Doris Hattink. Vervolgens gaan de sprekers met elkaar en Eveline in gesprek over het onderwerp dat gewijd is aan de specifieke uitzending.

Afleveringen

Aflevering 1 gaat over de makers. Het begin van Het Loo. Het waarom van deze plek. Senior conservator Johan de Haan gaat in gesprek met onderzoeker Doris Hattink over de bouw en bouwers van Paleis Het Loo, met een focus op de ‘grand designer’ van Paleis Het Loo; Daniël Marot.

In aflevering 2 staat Paleis Het Loo niet buiten de tijd. Het paleis heeft zich ontwikkeld met de behoeften en smaak van de bewoners. Tot op de dag van vandaag. Van Lodewijk Napoleon tot aan de groene vernieuwing in het buitengebied. Conservator George Sanders en landschapsarchitect Sander Rombout gaan in gesprek over vernieuwers.

Conservator Renske Ek en Lenneke Berkhout, zelfstandig onderzoeker tuingeschiedenis, vertellen over tuinen als (status)symbool en de mensen die het groen met kennis en passie onderhielden in aflevering 3; de liefhebbers van groen.

Welke invloed hadden de bewoners op het interieur en hoe beleefden zij dat? Hoe was dat voor het personeel? Conservator Paul Rem gaat in gesprek met Wyke Sybesma, conservator kunstnijverheid en wooncultuur bij Huis Van Gijn, Dordrecht tijdens aflevering 4 over de bewoners.

De laatste in de reeks, aflevering 5, gaat over de concurrenten. Wie waren de concurrenten van Paleis Het Loo in Europa? Conservator Hanna Klarenbeek in gesprek met Luc Panhuysen, historicus en schrijver, over koninklijk vertoon in Frankrijk en Engeland.

Aanmelden

De reeks wordt als geheel aangeboden op vaste uitzendmomenten, startende op 12 oktober 2022. Tickets zijn verkrijgbaar in de ticketshop van Paleis Het Loo. Tot 15 september 2022 is de lezingenreeks verkrijgbaar voor een gereduceerd early bird tarief.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.