Cruz y Ortiz 1/200…1/2000

Exposities

Cruz y Ortiz 1/200…1/2000

Door: Petra Starink | 24-11-2016

Meer dan 50 projecten uit de carrière van de Spaanse architecten Antonio Cruz en Antonio Ortiz worden getoond op de expositie Cruz y Ortiz 1/200…1/2000 in het museum ICO in Madrid. Te zien zijn onder meer het Rijksmuseum in Amsterdam, het voetbalstadion van Atlético in Madrid en het treinstation Santa Justa in Sevilla.

Tentoonstellingszalen zelf ingericht

De tentoonstelling bevindt zich in 3 tentoonstellingszalen en twee projectieruimtes van het museum, die door Cruz y Ortiz zelf zijn verbouwd en ingericht. Elke zaal bevat meterslange witte tafels, waarop meer dan 70 maquettes en meer dan 100 originele schetsen te zien zijn.

Maquettes

Gebouwde projecten als niet gerealiseerde projecten zijn te zien uit de vele nationale en internationale aanbestedingen waarin de studio heeft deelgenomen. De uniforme wijze van tentoonstellen op identieke tafels, allemaal verlicht op dezelfde manier, zijn allemaal gericht om een gevoel van eenheid te bereiken. We weten precies hoe fascinerend schaalmodellen van gerealiseerde gebouwen zijn voor diegenen die ernaar kijken en we hopen eenzelfde fascinatie teweeg te brengen door middel van de enorme hoeveelheid maquettes die we tentoonstellen, vandaar de titel van de expositie 1/200…1/2000”, aldus Antonio Ortiz.

We hebben op deze manier een oplossing gezocht voor iets waar alle architecten het over eens kunnen zijn: een  architectuurtentoonstelling maken is niet gemakkelijk!” Architectuur moet eigenlijk in situ beleefd worden. Ons doel is om een deel van het werk van een architect te laten zien, dat normaal gesproken aan een leek voorbijgaat.”

Ter gelegenheid van de expositie in Museum ICO zijn twaalf speciaal geselecteerde architectenbureaus gevraagd om vanuit hun eigen perspectief te reageren op projecten ontworpen door Cruz y Ortiz. Een fris oranje catalogus Cruz y Ortiz 12 edificios / 12 textos (vertaald: 12 gebouwen / 12 werken) is daarvan het resultaat.

Bezoekersgegevens

De tentoonstelling is te zien tot en met 22 januari 2017 in Museum ICO , Calle de Zorrilla, 3, 28014 Madrid, Spanje.

Cruz y Ortiz
Cruz y Ortiz is een Spaansarchitectenbureau met een hoofdvestiging in Sevilla. Het bureau werd in 1974 opgericht. Antonio Cruz Villalón werd in 1948 geboren in Sevilla. In 1971 studeerde hij af als architect aan de Escuela Técnica Superior de Arquitectura in Madrid. Antonio Ortiz werd in 1947 geboren, eveneens in Sevilla. Het duo is in Nederland vooral bekend vanwege de verbouwing van het Rijksmuseum in Amsterdam.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.