Fietsenstalling IJboulevard

Nieuws

Fietsenstalling IJboulevard

Door: Redactie ArchitectuurNL | 30-11-2021

Fietsenstalling IJboulevard is een onderwaterstalling voor 4.000 fietsen achter Amsterdam Centraal Station en is een ontwerp van VenhoevenCS architecture+urbanism, Van Hattum en Blankevoort en DS Landschapsarchitecten. Het dak van de stalling is straks de boulevard langs het IJ voor voetgangers. Naar verwachting wordt de fietsenstalling en boulevard met aanvaarbescherming in de 1e helft van 2023 opgeleverd.

Betonnen elementen ingevaren over het IJ

Op 29 november 2021 kwam het eerste van drie geprefabriceerde bouwdelen drijvend aan op locatie. Het enorme element werd tussen al het vaarverkeer door gedirigeerd, op de centimeter nauwkeurig op z’n plek gevaren en vervolgens afgezonken op funderingspalen in het IJ. De volgende twee elementen, waarvan een net boven de tunnel van de Noordzuidlijn, worden op 2 en 5 december ingevaren en geplaatst. Meekijken kan via de Webcam IJboulevard Amsterdam

Meer ruimte voor voetgangers

Meer ruimte voor voetgangers was een van de belangrijke ambities bij het ontwerpen van de fietsenstalling. Juist om op maaiveld kwalitatief hoogwaardige publieke ruimte te creëren, is de stalling onder water gelegd en inclusief aanvaarbeveiliging ontworpen. De stalling wordt het verlengstuk van die nieuwe openbare ruimte. De entrees en trappen worden afgewerkt met dezelfde donkergrijze natuursteen als op de boulevard.

Vloeiende lijnen en ronde vormen

Het interieur is opgebouwd uit vloeiende lijnen en ronde vormen, subtiel en rustig, maar met een duidelijke functie om de overzichtelijkheid en oriëntatie te vergoten. Er is ook aansluiting gezocht bij de vormentaal van de bestaande omgeving, zoals de ronde glaspuien van de IJhal en de busplatform cockpits. Extra ruime trapgaten met grote glasoppervlakten geven vanaf de boulevard al zicht op de lichte en uitnodigende stalling. De ruime en kolomvrije opzet, de lange zichtlijnen en de centrale positie van de beheerder geven de gebruikers een veilig gevoel.

Integraal ontworpen

Fietsenstalling IJboulevard is integraal ontworpen: toekomstbestendig, klimaatadaptief en natuurinclusief. Met aandacht voor een zo laag mogelijk energieverbruik en gebouwd met duurzame materialen; zo veel mogelijk recyclebaar. Het ‘low tech’ installatieconcept vormt ook een integraal onderdeel van het ontwerp. De materialisatie onder water faciliteert het waardevolle ecosysteem in het IJ.

Beeld: Venhoevencs.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.