Gemeente financieel in het nauw door archeoloog

Gemeente financieel in het nauw door archeoloog

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 06-11-2008

Het huizenbouwproject Kreken van Nibbeland bij Zuidland heeft de Zuid-Hollandse gemeente Bernisse op de rand van de afgrond gebracht. Vanwege historische resten in de bodem wil de provinciaal archeoloog het bouwterrein laten afgraven. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Voor de gemeente betekent dat een strop van 700.000 à 800.000 euro. Zo’n financiële tegenvaller kan de gemeente Bernisse niet opvangen.

Bouwleges
Wethouder Marnix Trouwborst hoopt de hoogste archeoloog in het provinciebestuur nog op andere gedachten te brengen. “Dit zou funest zijn voor Bernisse,” schetst hij de gevolgen van het volledig blootleggen van de resten van een achttien eeuwen oude nederzetting.

Behalve de kosten voor het afgraven, zal de aannemer pas veel later dan gepland kunnen bouwen, de gemeente dus later de bouwleges kunnen innen en later de onroerendezaakbelasting (ozb) bij de nieuwe bewoners kunnen heffen. Ook de uitkering van het rijk aan de gemeente, onder meer afhankelijk van het inwonertal, zal lager uitpakken dan verwacht.

Sporen gespaard
Het voornemen van de provinciaal archeoloog heeft Trouwborst verrast. “We hebben een bouwplan ingediend, waarbij de historische sporen gespaard blijven en dus veilig in de grond kunnen blijven liggen. Toch vindt de provinciaal archeoloog de kans op verstoring zo groot dat hij de resten helemaal wil uitgraven.”

Archeologen hebben de afgelopen jaren al een aantal malen gegraven op de beoogde bouwlocatie tussen de Beeldsweg, Kerkweg en de voetbalvelden. Daarbij is een nederzetting van kleine veeboeren uit de Romeinse tijd in kaart gebracht.

Op het terrein moeten 148 huur- en koopwoningen komen. De verkoop is enkele weken geleden begonnen.

Bron: Algemeen Dagblad

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.