Paleis met contrasten

Nieuws

Paleis met contrasten

Door: Jacqueline Knudsen | 21-03-2013

De overdaad aan marmer en dure houten plafonds en meubilair in de hal en rechtszalen is breeduit besproken in de media. Maar het nieuwe Paleis van Justitie van Claus en Kaan architecten in Amsterdam kent naast luxe ook soberheid.

Het nieuwe gerechtsgebouw is contrastrijk in stijl en de mate van luxe in de verschillende onderdelen. Per 15 april 2013 zullen de medewerkers van het gerechtsgebouw zijn verhuisd naar sobere kleine kamers en gedetineerden in kale cellen plaatsnemen. Het publiek ziet vooral de luxe en kritiek is niet van de lucht, is meer zuinigheid niet gepast in deze tijden? Ook Vincent van Rossem plaatst in zijn column Gerechtigheid? in ArchitectuurNL zijn vraagtekens bij het ontwerp en vraagt zich af hoe Claus en Kaan tot die overdaad zijn gekomen. Helaas heeft hij bij zijn bezoek alleen alle luxe in de hal en rechtszalen gezien, terwijl in het niet-publieke deel veel kantoorkamers voor de medewerkers toch wel degelijk erg klein en sober zijn. Alleen bibliotheek en kantine zijn wel wat ruimer opgezet, maar met terughoudendheid aangekleed en ingericht in de sobere stijl van Julian Wolse van OTH. Hoe lang die bibliotheek zal blijven is overigens de vraag, want in 2015 moet het gerechtshof papierloos zijn. Barabara Broekman voegt juist weer een barokke noot toe aan het gebouw met  fraaie vloer- en wandtapijten in enkele vergaderkamers en het vloermozaïek van de patio. Wel jammer dat er een groot rechthoekig blok met beeldschermen een groot deel van het kunstzinnige vloertapijt aan het oog onttrekken. 

[map]

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.