Gigantische trap MVRDV naar dak Groothandelsgebouw

Nieuws

Gigantische trap MVRDV naar dak Groothandelsgebouw

Door: Jacqueline Knudsen | 06-04-2016

Een gigantische trap – 29 meter hoog en 57 meter lang – leidt tussen 16 mei en 12 juni vanaf het Stationsplein naar het dak van het Groothandelsgebouw in Rotterdam. De steigerinstallatie, naar een idee van architectenbureau MVRDV, is een knipoog naar 75 jaar wederopbouw van de stad, dat dit jaar wordt gevierd met de manifestatie Rotterdam viert de stad!

De komst van de trap met 180 treden past geheel in de Rotterdamse traditie om mijlpalen van de wederopbouw te vieren. Grote manifestaties leveren vaak mooie uitkijkpunten op, zoals de Euromast voor de Floriade in 1960 en de kabelbaan over de Coolsingel voor C70. Het dak van het Groothandelsgebouw biedt zicht op de havenkranen, de nieuwe stad, Noord en Blijdorp.

Kriterion

Op het dak gaat ook de voormalige bioscoop Kriterion tijdelijk open voor een gevarieerd aanbod aan films, debatten en voorstellingen. Verder is er een horecagelegenheid en een informatiepunt van de manifestatie Rotterdam viert de stad!
Winy Maas: “Vroeger zag ik Rotterdam na de film vanuit Kriterion. Het bood een prachtig uitzicht over de stad. Het dak van het Groothandelsgebouw, één van de beste gebouwen uit de Wederopbouw in Nederland, verdient het om gebruikt te worden als basis voor de volgende verdichting van Rotterdam. Met deze trap willen wij dit suggereren en tegelijk vieren.” Ook de vorm is een knipoog naar de wederopbouw. De trap reageert op de diagonaal van Rotterdam Centraal en verbindt hiermee een gloednieuw icoon met een historisch rijksmonument.
Winy Maas: “De trap moet voor meer leven zorgen op het dak en laat een tweede laag zien in de volgende stap van de stedelijke ontwikkeling van Rotterdam. Een tweede opbouw. Het zou goed zijn om dit een permanente functie te geven.”

De trap wordt op 16 mei 2016 officieel geopend door burgemeester Ahmed Aboutaleb en blijft geopend tot 12 juni. Iedereen is van 10.00 tot 22.00 uur welkom voor een bezoek. De entree is gratis.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.