Hergebruik gymtouwen in stadhuis Wageningen

Nieuws

Hergebruik gymtouwen in stadhuis Wageningen

Door: Petra Starink | 16-11-2016

Twee jaar geleden ging het stadhuis van Wageningen dicht voor een verbouwing en nieuwbouw. Deze week is het stadhuis weer geopend voor publiek. Het architectonisch ontwerp is van Thomas Rau. In het circulair interieurontwerp van Blossom consultancy  is gebruik gemaakt van duurzame materialen die herbruikbaar zijn zoals touw en rubberwood. De ruime balies en zitelementen zijn gemaakt van gebruikte gymtouwen.

Centrale hal

Het stadhuis is een plek waar de gemeente en de samenleving elkaar kan ontmoeten, er zijn voldoende plekken waar ruimte is voor informele ontmoetingen. De centrale hal is de plek voor contact, omdat deze voormalige buitenruimte alle gebouwdelen met elkaar verbindt en de entree vormt. De dynamiek wordt in de rest van het gebouw doorgezet door interieurs die beweging uitlokken en een gezonde leef- en werkstijl stimuleren.

Bureaubladen van rubberwood

Het ontwerp is circulair en staat borg voor een optimaal en effectief gebruik van het huisvestingsvolume. De inrichting is gericht op de visie en behoefte van dit moment, maar kan ook zonder extra investeringen snel en eenvoudig worden aangepast op gewenste en noodzakelijke veranderingen die in de toekomst nodig zijn.
Voor het maken van vast meubilair en de bureaubladen is er onderzoek gedaan naar geschikte duurzame materialen die tevens herbruikbaar zijn. Diverse natuurlijke materialen, zoals bamboe, kirei board (van sojastengels) en rubberwood, zijn de revue gepasseerd. Een groot deel van de inrichting is uitgevoerd in massief rubberwood, een restproduct van latexplantages, gemaakt met hernieuwbare energie. Kasten zijn in metaal uitgevoerd met een Cradle to Cradle goedgekeurde afwerking. Tapijttegels komen letterlijk uit een ander kantoorgebouw, zijn gereinigd en als nieuw herplaatst.

Hergebruikte gymtouwen

Een echte blikvanger in hergebruik is in de centrale hal te vinden. Ruime balies en een zitelement die gemaakt zijn van hergebruikte gymtouwen. Daarmee staat de entree, daar waar de gemeente de samenleving ontmoet, symbool voor de gehele circulaire inrichting.  De monumentale voormalige raadzaal is ingericht als personeelsrestaurant.
Op 8 april 2017 is de officiële heropening van het nieuwe stadhuis.

Opdrachtgever: Gemeente Wageningen
Architectonisch ontwerp: Thomas Rau
Circulair interieurontwerp: Blossom consultancy. Architect: Maartje van den Berg
Uitvoering: BAM Bouw en Techniek
Oplevering: najaar 2016

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
  1. H.H. Klinkvis

    Het werk van Blossom Architure vind ik het kenmerk van echt innovatief denken EN doen. Waar geen mogelijkheden lijken te zijn weet Blossom Architecure deze toch te vinden en wat belangrijker is ook te realiseren. In het circulair interieurontwerp zijn fraaie elementen terug te vinden vanuit allerhande geledingen van de gemeentelijke organisatie en zo zie je in de ontvangsthal veel van de gemeente terugkomen. Ik ben diep onder de indruk van het geleverde werk. Chapeau derhalve.

    Reageer

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.