Ontmoeten en verbinden in Ligne

Materialen

Ontmoeten en verbinden in Ligne

Door: Petra Starink | 17-11-2016

Ligne is het nieuwe stadshart van Sittard. Hogeschool, bibliotheek, museum, filmhuis, winkels, zorg en wonen vormen er een ‘broedplaats voor kennis en cultuur’. Het Zuidblok werd ontworpen door Rapp+Rapp en het Noordblok door architect Jeanne Dekkers. Centraal in het totale ontwerp staat ‘ontmoeten en verbinden’. De gebruiksfuncties zijn zo verweven dat voorzieningen kunnen worden gedeeld. De filmzalen worden overdag benut als collegezaal.

Complexe ontwerpuitdaging

Architect Jeanne Dekkers: “Het Noordblok was als ontwerpuitdaging voor mij programmatisch erg interessant. Het ging om een complexe situatie: hogeschool, filmhuis, en museum bij elkaar. Uitgangspunt bij ons ontwerp was het verbinden van al die functies in ruimtes die licht en vitaliteit uitstralen. Vanuit het heldere effect van de ramen heb ik in het ontwerp lichtlijnen opgenomen in de vloeren en plafonds. In de centrale hal komt alles samen. De film- annex collegezalen hangen daar als ‘nesten’ in de drielaagshoge ruimte.

Warme en heldere kleuren

Een belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp waren de kleuren. Die wilde ik warm en helder tegelijk maken. Ook wilde ik die zowel binnen als buiten in de gevels doorvoeren. Bovendien wilde ik het beton van de constructie zichtbaar houden, met een natuurlijke aanblik. Akoestische waarden waren bij het ontwerp zeker van belang: verstaanbaarheid is cruciaal.
Het geluid uit de zalen mocht naar buiten toe niet hoorbaar zijn. De plafonds voldoen aan al mijn uitgangspunten. Wat ik prettig vind aan werken met Ecophon, producent van akoestische producten en systemen, is dat ik een goede keuze van hen krijg zodat ik op basis daarvan kan bepalen wat het beste past in mijn idee.

Prettig geluid

“Voor ons is een gebouw primair bedoeld om het onderwijs te faciliteren, zegt Hermien Wielders van Zuyd Hogeschool. Ondanks dat het een turn-key project was, overlegden we veel met de ontwikkelaar en de gemeente. Het moest immers maatwerk zijn voor verschillende gebruikers. Voor die verschillende functionaliteiten is de akoestiek erg belangrijk. De centrale hal is bijvoorbeeld heel erg hoog en er ligt een natuurstenen vloer. Het is gelukt om een goed verblijfsklimaat en prettig geluid te creëren.”

Akoestisch plafond

“In de hoge hal is een donkergrijs akoestisch plafond gebruikt: Focus Ds in de kleur Soft Slate. Daar steken de bollen van de zalen mooi bij af – zeker als in de avond de talrijke lichtjes branden. In de onderwijsruimtes zijn veel harde materialen gebruikt. Daar moet de absorptie uit het plafond komen. We willen er ook makkelijk boven kunnen komen voor onderhoud, dus het plafond moest ook praktisch zijn. De Gedina is daar perfect voor: het oogt strak en beantwoordt aan onze functionele eisen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.