Houten vogelobservatorium ‘T IJ’ open

Nieuws

Houten vogelobservatorium ‘T IJ’ open

Door: Redactie ArchitectuurNL | 17-04-2019

Het duurzame, eivormige vogelobservatorium bij het Haringvliet is geopend. RAU Architecten ontwierp, in samenwerking Ro&Ad Architecten en in opdracht van het Droomfondsproject, een reusachtige houten constructie van waaruit de vogelrijkdom prachtig te aanschouwen is. Door het gebruik van duurzame en circulaire materialen en de unieke vorm biedt het volledig remontabele bouwwerk een ware beleving aan iedere natuurliefhebber.

Vorm van het observatorium

Het observatorium, bestaande uit riet, kastanjepalen en zand, is parametrisch ontworpen om een goede verhouding te krijgen tussen vorm, constructie, afmeting en kijkgaten. Lokaal riet uit natuurgebied Scheelhoek is gebruikt voor de bedekking. Door middel van een file-to-factory-Zollingerconstructie zijn houten grote overspanningen gemaakt. Gebruikte steenschotten zijn gebruikt om een tunnel naar het observatorium te maken. Thomas Rau, hoofdarchitect van Tij: “Door zijn volledige remontabiliteit, modulariteit en materialisering voldoet het maximaal aan alle uitgangspunten voor een duurzaam bouwwerk met circulaire potentie. Door alles zó te bouwen dat alles zonder waardeverlies ooit uit elkaar gehaald kan worden, zorgen we ervoor dat het ecosysteem minimaal belast wordt. Extra bijzonder is de vorm van het observatorium, naar het ei van de grote stern. De natuur zelf heeft deze vorm voortgebracht.”

Accoyahouten balken

Via een hybride hout-betonvloer kan men genieten van het indrukwekkende uitzicht op de broedeilanden, de Haringvlietdam en de directe omgeving. Het onderste deel van het ei is gemaakt van Accoyahouten balken. Dit deel van het observatorium kan onder water komen te staan bij hoge rivierwaterafvoer. Het gedeelte dat boven water blijft, is opgebouwd uit grenenhout.

Tij, knipoog naar het getij en ei-vorm

Bewoners uit de regio en betrokkenen werden 12 t/m 14 april uitgenodigd voor een sneak preview van het vogelobservatorium, waar zij middels verschillende excursies werden rondgeleid door natuurgebied Scheelhoek in Stellendam. Het houten natuurkunstwerk kreeg de naam Tij, een knipoog naar het getij én uiteraard het ei-vormige ontwerp. Vanuit het Vogelobservatorium heb je een fantastisch uitzicht op de bijzondere deltanatuur van het Haringvliet en haar vogelrijkdom. Er broedt onder andere een kolonie van duizenden grote sternen op de eilandjes voor de kust van Scheelhoek waar het vogelobservatorium op uitkijkt.

Natuurherstelplan Haringvliet

Het vogelobservatorium is één van de iconen van het Droomfondsproject Haringvliet waarin zes natuurorganisaties, met steun uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij, sinds 2015 werken aan een ambitieus natuurherstelplan en recreatieve impuls voor het Haringvliet. De zes natuurorganisaties zijn ARK Natuurontwikkeling, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Sportvisserij Nederland, Vogelbescherming Nederland en het Wereld Natuur Fonds.

Fotografie: Katja Effting

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.