Beste Bibliotheek van Nederland is dbieb in Leeuwarden

Nieuws

Beste Bibliotheek van Nederland is dbieb in Leeuwarden

Door: Petra Starink | 17-04-2019

De bibliotheek dbieb gevestigd in de Blokhuispoort in Leeuwarden is gekozen tot de Beste Bibliotheek van Nederland. Op het Nationale Bibliotheekcongres op 16 april in Rotterdam werd de NBD Biblion Award 2019 uitgereikt. De verkiezing is een initiatief van het vakblad Bibliotheekblad.

Transformatie voormalige gevangenis

Volgens de vakjury blinkt de bibliotheek dbieb in Leeuwarden uit in de grote collectie en activiteiten op maatschappelijk en cultureel gebied.
De transformatie van een voormalige gevangenis met een monumenten-status naar een eigentijdse bibliotheek, met grapjes die verwijzen naar de oorspronkelijke functie is een groot compliment.

Staal en glas

Een van de voormalige cellenblokken van de Blokhuispoort is getransformeerd tot bibliotheek. Het middenstuk van het gebouw is weggehaald om ruimte te maken voor een nieuwe invulling van staal en glas. Celblok H is na grondig historisch onderzoek volledig gerenoveerd. Enkele cellen zijn onaangetast en worden gebruikt als museum-cel. Nieuwe ingrepen zijn zo minimaal mogelijk uitgevoegd en heel strak gedetailleerd in zwart staal en glas.

Bibliotheek Deventer

De tweede plaats is voor Bibliotheek Vught, gevestigd in de Petruskerk. De derde plaats is voor de Bibliotheek Deventer, een nieuwe bibliotheek in het centrum van Deventer naar een ontwerp van BiermanHenket architecten 

De andere drie genomineerden de Bibliotheek Losser, de Bibliotheek Dongen en de Bibliotheek Harderwijk vallen buiten de top-3 maar vormen lichtende voorbeelden van eigentijds bibliotheekwerk.

Stemmen

De winnaar wordt gekozen door de vakjury en het publiek. In totaal hebben 21.013 mensen hun stem uitgebracht op de site van Bibliotheekblad.
Eindstand:
1. Leeuwarden (29% stemmen publiek en vakjury)
2. Vught (25%)
3. Deventer (15%)
4. Losser (11%)
5 en 6. Dongen en Harderwijk (elk 10%)

Eerdere winnaars van de Beste Bibliotheek van Nederland waren o.a. DOK Delft, de Openbare Bibliotheek Amsterdam (centrale vestiging), de Bibliotheek Arnhem (Rozet), de Chocoladefabriek (Gouda) en School 7 (Den Helder). Regerend titelhouder is Zwolle (Stadkamer Centrum). 

Fotografie: Gerard van Beek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.