Julia Cramer wint Euregionale Architectuur Prijs

Julia Cramer wint Euregionale Architectuur Prijs

Nieuws
Door: Petra Starink | 08-11-2017

Julia Cramer (RWTH Aachen) heeft de eerste prijs gewonnen met haar project ‘London. Hand and Head’ in de race voor de Euregionale Architectuur Prijs 2017. Uit ongeveer 400 studenten van het collegejaar 2016-2017 van 5 architectuuropleidingen uit Aken, Luik, Hasselt en Maastricht waren 29 projecten genomineerd. De prijzen zijn 4 november uitgereikt in Maastricht.

De jury over het winnende project van Julia Cramer

“De jury heeft intens gediscussieerd over dit project, maar kwam al vrij snel tot de unanieme beslissing dat het, zonder enige twijfel, op verschillende niveaus uitblinkt. Het winnende project start vanuit een behoedzame analyse van het bestaande, en zoekt naar de verborgen stedelijke dynamiek om het programma van eisen en het conceptvoorstel te voeden. Het is het werk van iemand die eerder ruimtelijke potenties ziet dan permanente structuren. In plaats van een groot gebaar te maken, stelt het project een alternatieve structuur voor: een vorm van stedelijke acupunctuur of – om het anders te formuleren – kleine interventies die het verschil kunnen maken. Je zou kunnen zeggen dat dit een voorstel is voor een ‘architectuur zonder architecten’, waarbij niet zo zeer de architecturale vorm belangrijk is, maar de ruimtelijke sensibiliteit van de interventies. Het is een bescheiden project dat een stad van anekdotes voorstelt waar men zowel ruwheid als zachtheid, zowel humor als ernst kan vinden. Doordat het project de stad aanpakt van de grootste tot de kleinste schaal, vindt de jury dit het meest complete project en bovendien ook uitzonderlijk goed gerepresenteerd”.

Overige Prijzen

Julia Cramer won de 1e prijs met een bedrag van €2.500,-. De 2de prijs van (€ 1.250,-) was voor Jeroen Brosky (MMA Maastricht) voor zijn project ‘The Workshop’. De derde prijs (€ 500,-) ging naar Hanna Fokken (RWTH Aachen) voor haar project ‘A Small World of Memories’.

Eervolle vermeldingen

Vier andere projecten kregen eervolle vermeldingen: Kijong Lim (RWTH Aachen), Li Lin (RWTH Aachen), Marie Moors (UHasselt) en Jan Strelzig (RWTH Aachen).

Tentoonstelling

De deelnemende projecten zijn tot en met 15 december op een tentoonstelling te zien in de Academie Beeldende Kunsten, Herdenkingsplein 12, 6211 PW Maastricht.

Euregionale Architectuur Prijs

De Euregionale Architectuur Prijs is een grensoverschrijdende Architectuurprijs voor de beste afstudeerprojecten van de vijf architectuuropleidingen uit Aken, Luik, Hasselt en Maastricht. Door middel van de EAP wil SCHUNCK* Architectuur talentvolle, pas afgestudeerde architecten een podium bieden dat hun stap naar de beroepspraktijk bevordert.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.