Justus van Effencomplex ontvangt internationale prijs

Nieuws

Justus van Effencomplex ontvangt internationale prijs

Door: Petra Starink | 08-11-2016

De restauratie van het Justus van Effencomplex in de wijk Spangen in Rotterdam heeft de 2016 World Monuments Fund/Knoll Modernism Prize gewonnen. De prijs is toegekend aan de restauratiearchitecten Molenaar & Co architecten, Hebly Theunissen architecten en Michael van Gessel landscapes. Het Justus van Effencomplex is in opdracht van de volkshuisvesting Woonstad Rotterdam gerenoveerd en gerestaureerd.

In 1922 werd het Justus van Effencomplex ontworpen door Michiel Brinkman. Dit markante woongebouw is een opmerkelijk voorbeeld van vroeg modernisme en verwierf internationale bekendheid door zijn hovenstructuur en de destijds nooit eerder vertoonde opgetilde woonstraat, die moest bijdragen aan het gemeenschapsgevoel in het complex. Deze eerste galerijbouw maakte het Justus van Effencomplex een voorbeeld voor latere generaties architecten en stedenbouwers.

Restauratie en vernieuwing

In opdracht van Woonstad Rotterdam is tussen 2010 en 2012 een ingrijpende restauratie en vernieuwing uitgevoerd. Uitgangspunt daarbij was het herstellen en terugbrengen van het gebouw in zijn oorspronkelijke waarde en luister, gecombineerd met een rijke schakering van comfortabele, moderne woningen in het complex. Samen met de bovenstraat is de nieuw ingerichte binnenhof een krachtig samenbindend element van het Justus van Effencomplex. Op deze manier heeft het fijnzinnig gerestaureerde en gemoderniseerde complex niet alleen waarde in zichzelf, maar ook een zichtbaar effect op de wijk Spangen.

Architectonische betekenis

Volgens de jury van de 2016 World Monuments Fund/Knoll Modernism Prize laat het Justus van Effencomplex zien dat sociale huisvesting meer kan zijn dan simpelweg het verstrekken van woonruimte. De jury roemt de architectonische betekenis, de bijdrage aan de toekomst van de wijk Spangen, en de uitmuntende manier waarop de restauratiearchitecten het complex nieuw leven hebben ingeblazen.

De tweejaarlijkse prijs wordt uitgereikt op 5 december in het Museum of Modern Art (MoMA) in New York.

Fotografie: Bas Kooij

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.