KCAP en STUDIO UC winnen prijsvraag

KCAP en STUDIO UC winnen prijsvraag

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 11-03-2010

KCAP Architects&Planners uit Rotterdam, in samenwerking met UC studio uit Berlijn, zijn vorige week unaniem gekozen als de winnaars van de stedenbouwkundige prijsvraag voor de ontwikkeling van een nieuw wetenschaps- en woonpark op het areaal van de voormalige Scharnhorstkazerne in Osnabrück.

De jury, onder voorzitterschap van professor Carl Fingerhuth, Zurich, bekroonde het team KCAP / Studio UC met de eerste prijs vóór drie andere ontwerpteams. Alle vier concepten werden ter plekke in een compacte ontwerpworkshop en met participatie van het publiek voorbereid.

Het winnende ontwerp van KCAP en Studio UC kenmerkt zich met name door een onconventionele aanpak. Het team presenteert een strategisch ontwikkelingsconcept, dat flexibel kan worden uitgevoerd. Basis is het natekenen van de bouwvolumes, de topografie en bouwplaatsen op de contouren van de voormalige militaire faciliteiten op het kazerneterrein van 16 hectare.

“Het concept brengt een juiste mix van urbane en op de locatie toegepaste dichtheid voor een compacte wijk in de stad. Op een vanzelfsprekende manier worden mogelijke ‘impulsfuncties’ aan de openbare ruimtes toegewezen.

Een grote diversiteit aan publieke ruimtes schept de nodige identiteiten. Kleine, tegenwoordig al bestaande oasen en plaatsen van als eerste gebruik worden genomen vormen de kiem voor de stedelijke ontwikkelingskracht. De analyse van de lokale elementen kan niet beter worden opgelost,” aldus Stadtbaurat Wolfgang Griesert en Carl Fingerhuth.

“Het is moeilijk vast te leggen hoe de functies wonen en wetenschap zich zullen ontwikkelen in de toekomst – afzonderlijk of gemengd, parasitair of hybride,” zegt Markus Appenzeller, directeur internationale projecten van KCAP. “Daarom is onze aanpak niet gericht op een gefixeerd beeld, maar biedt ze ontwikkelingsruimte binnen verschillende stadia van de voortgang,” zegt Klaus Overmeyer, eigenaar van Studio UC.

Burgemeester Boris Pistorius en prijsvraagcoördinator Jörg Faltin uit Düsseldorf prijzen “de uitstekende samenwerking tijdens het proces, met inbegrip van de unanieme aanbeveling, die alleen mogelijk was met ondersteuning van alle politieke juryleden van de gemeente Osnabrück.” Beide beschouwen nu alle voorwaarden als gegeven om verdere planningsstappen in gang te zetten.

KCAP en Studio UC zullen samen met de gemeente Osnabrück in de komende maanden een pakket van maatregelen voor de uitvoering van het concept voorbereiden.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.