Start Laboratorium Particulier Opdrachtgeverschap

Start Laboratorium Particulier Opdrachtgeverschap

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 17-03-2010

Steeds meer gemeenten realiseren een deel van hun woningbouwopgave in particulier of collectief opdrachtgeverschap. Bekende voorbeelden zijn Roombeek in Enschede of het Homeruskwartier in Almere, maar er zijn tal van (kleinere) projecten burgers zelf hun woningen kunnen ontwikkelen.


Het kabinet streeft naar een groter aandeel particulier opdrachtgeverschap en vindt dat daarbij meer aandacht uit moet gaan naar de culturele dimensie: dat mensen met het ontwerpen en bouwen van hun eigen huis en woonomgeving de stad vormgeven. Die notie is zowel bij de particulieren als bij de vakwereld van architecten, stedenbouwkundigen en gemeentebesturen nog te weinig doorgedrongen.

De culturele dimensie van het particulier opdrachtgeverschap zal worden versterkt en verdiept. Met een gerichte extra impuls wordt de kennis en kunde binnen de stedenbouw en architectuur versterkt en wordt de ondersteuning van burgers verbeterd.

Dit krijgt de vorm van een ‘laboratorium’ waarin architecten, stedenbouwers, bestuurders en burgers samen verkennen en afspreken hoe burgers meer ruimte kunnen krijgen en tegelijkertijd de architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit kan worden geborgd.

Het laboratorium is gericht op projecten van individueel en collectief opdrachtgeverschap in uiteenlopende prijsklassen. Het wordt in overleg met deskundige partijen uitgewerkt, waarbij wordt aangesloten op het initiatief van de minister van WWI voor een kennisnetwerk en een landelijke kenniscampagne voor (collectief) particulier opdrachtgeverschap.[1]

Programma
Op grond van dit voornemen in de kabinetsnota Een cultuur van ontwerpen, visie architectuur en ruimtelijk ontwerp, heeft het ministerie van OCW aan Architectuur Lokaal gevraagd om voor het laboratorium in 2010 stimuleringsprogramma’s te ontwikkelen. De eerste programma’s gaan nu van start:

Debat
20 maart 2010, 15:00-17:00 uur, Debat Waar voor je geld, Jaarbeurs Utrecht

Excursies
14 april – 24 november, 7 excursies particulier opdrachtgeverschap naar: #1 Amsterdam (IJburg) 14 april, #2 Leiden 19 mei, #3 Rotterdam 23 juni, #4 Almere 16 september, #5 Groningen 6 oktober, #6 Enschede 3 november, #7 Eindhoven e.o. 24 november.

Informatie
Voor meer informatie over het Laboratorium Particulier Opdrachtgeverschap kunt u terecht op www.arch-lokaal.nl. Heeft u vragen over het laboratorium? Mail dan naar Marlous van Krieken of bel 020-5304000.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.