KCAP ontwerpt gebiedsvisie in Oss

KCAP ontwerpt gebiedsvisie in Oss

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 10-03-2010

Op vrijdag 5 maart ondertekenden de gemeente Oss en de combinatie Park&People de samenwerkingsover-eenkomst voor de ontwikkeling van het gecombineerde project Talentencampus/Sibeliuspark Oss. KCAP Architects&Planners tekende hiervoor het stedenbouwkundig plan.

Volgens de gemeente Oss biedt het plan de beste kansen voor een stadscampus met park, onderwijsgebouwen, sportfaciliteiten en aan het onderwijs gelieerde bedrijven en woningen.

“De opgave vraagt een integrale gebiedsvisie voor twee projecten met een veelheid aan verschillende programma’s en looptijden”, zegt Ruurd Gietema, stedenbouwkundige en partner van KCAP. “Wij hebben een masterplan ontwikkeld dat ruimtelijke principes vastlegt en binnen een proces van programma- en kwaliteitsontwikkeling voortdurend optimaal wordt ingevuld.”

Het plan van KCAP voorziet in een stadscampus met een langgerekte openbare ruimte, de “leerbaan”, als voornaamste identiteitsdrager. Hierin worden thematische clusters met een mix van uiteenlopende functies met elkaar verbonden.

Op architectonisch niveau wordt het principe van deze clusters voortgezet door een flexibele menging van programma’s binnen de gebouwen. Een sportplein vormt het sportieve hart van de Talentencampus en biedt ruimte voor voetbal, tennis, klimmen, skateboarden en jeugdcultuur. De woonfuncties in het Sibeliuspark zijn geclusterd als verhoogde eilanden in het groen.

Talentencampus Oss is een project dat nieuwe verbindingen legt tussen vmbo, mbo, sportorganisaties en bedrijfsleven, bijvoorbeeld in de vorm van doorlopende leerlijnen en workplaza’s. Het project biedt kansen aan nieuwe vormen van competentiegericht leren, het creëren van doorlopende leerlijnen tussen vmbo en mbo en het ontwikkelen en stimuleren van eigentijdse antwoorden op maatschappelijke problemen zoals voortijdig schooluitval en participatie van niet-werkenden.

Het programma voor de Talentencampus omvat 37.200 m2 BVO waarvan 13.400 m2 als maatschappelijk vastgoed ontwikkeld wordt en 23.800 m2 bestemd is voor vastgoed met een commercieel karakter.

Het Sibeliuspark, dat door de huidige inrichting beperkt gebruikt wordt en weinig uitstraling heeft, zal worden omgevormd tot een aantrekkelijk, multifunctioneel, sociaal veilig en goed te beheren park met geïntegreerde woningbouw.

Samen met de Talentencampus zorgt Sibeliuspark voor een markant wegbeeld aan een van de belangrijkste entrees van de stad Oss. In het Sibeliuspark worden 260 woningen ontwikkeld.

Het consortium Park & People bestaat uit Heijmans Vastgoed, Hendriks Projectontwikkeling en woningcorporatie Brabant Wonen.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.