Winnaars Daylight Award 2010

Winnaars Daylight Award 2010

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 10-03-2010

In de categorie Woningbouw is Al-Light in Haarlem de winnaar geworden van de Daylight Award 2010. Dit project van Border Architecture, toont met de plaatsing van strategisch geplaatste lichtkokers dat daglicht tot diep in de woning kan doordringen.

Architect Henri Borduin heeft ondanks een beperkte beschikbaarheid aan ruimte een optimale daglichttoetreding weten te realiseren.

In de categorie Utiliteitsbouw gaat de Daylight Award naar FPC De Oostvaarderskliniek in Almere, van Studio M10. Architect Martien Jansen heeft daglicht door het gehele gebouw bewust en effectief toegepast. Niet alleen voor de oriƫntatie, het uitzicht en als dynamische verlichtingsbron, ook ten behoeve van de sociale veiligheid en het psychisch welbevinden van patiƫnten.

De Daylight Award is een tweejaarlijkse kwaliteitsprijs voor projecten waarin een optimum is bereikt tussen daglichttoetreding, de toepassing van kunstlicht en het overige gebouwontwerp.

In vrijwel alle tachtig ingezonden projecten is een goed overwogen daglichtplan te herkennen. Hieruit blijkt dat daglichttoetreding voor opdrachtgevers, architecten en adviseurs “serious business” is. Desondanks blijkt dat het kunstlichtconcept hier niet tot nauwelijks op wordt aangepast. Volgens de jury is er op dat vlak nog veel energiewinst te behalen.

De jury maakte een keuze uit tien genomineerden. De samenstelling van de jury: Ronald Schleurholts (cepezed, winaar DA2008), Paul van Bergen (DGMR), Peter de Winter (Reed Business), Michel Kalis (Velux) en Atto Harsta (Aldus Bouwinnovatie).

Meer informatie kunt u vinden op www.daylight-award.nl en binnenkort op de nieuwe site van Stichting Living Daylights.

De Daylight Award 2010 is een initiatief van Stichting Living Daylights, Reed Business en VNU Exhibitions en wordt financieel ondersteund door Velux, VMRG, HunterDouglas, Agentschap NL, Colt en Metaglas.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.