Kleinschaligheid voor het ‘wij-gevoel’

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Kleinschaligheid voor het ‘wij-gevoel’

Door: Redactie ArchitectuurNL | 06-12-2022

Martijn van Leeuwen van RoosRos architecten ontwierp een schoolgebouw voor 2300 leerlingen die – ondanks het grote aantal – toch menselijk en persoonlijk aanvoelt. Hij realiseerde dit door zowel in de terreininrichting als in de opzet en het interieur van het nieuwe Rodenborch-College in Oud-Beijerland kleinschaligheid te realiseren.

Een belangrijk uitgangspunt in het ontwerp was dat het gebouw een ‘wij’-gevoel moest opwekken. Martijn van Leeuwen vertelt: ‘Kleinschaligheid en overzichtelijkheid is gerealiseerd door het gebouw drie onderwijsvleugels te geven rond een centrale aula. De centrale ruimte is het hart van de school: vloeiend vormgegeven, met zowel licht van boven als zicht naar buiten via de gevels.

Door de pauzeruimte voor leerlingen als onderdeel van deze hal ook aan de gevel te leggen, maken we veel contact met buiten. Ergo: een gezonde situatie. De vleugels zorgen voor een overzichtelijke en ‘leesbare’ opzet van het gebouw, terwijl er buiten beschutte plekken ontstaan. In het ontwerp van de buitenzijde hebben we gekozen voor vaste maten en stramienen om het gebouw betaalbaar en prefabriceerbaar te maken. Door echter met de verhoudingen te variëren, hebben we een divers en rijk gevelbeeld gecreëerd.

Kleinschalig en flexibel

Bij het ontwerp hebben de architecten goed gelet op het scheiden van leerlingenstromen. De onderbouw en bovenbouw hebben ieder een eigen entree en gevels, tegenover elkaar. Er is dus maar één centrale receptie nodig. Verder zijn door het centrale hart van het gebouw twee routes gerealiseerd. In het interieur is met een beperkt, krachtig kleurenpalet gezocht naar eenheid in het gebouw, maar met verschillen in de vleugels voor identiteit en herkenning.

Topsport Talentschool

Het nieuwe Rodenborch-College is een Topsport Talentschool. Dit betekent dat een multifunctioneel sportgebouw onderdeel was van de opgave. Dit gebouw is aan één van de vleugels gerealiseerd, zodat leerlingen goed zichtbaar binnendoor de sportfaciliteiten kunnen bereiken. ’s Avonds kan de deur naar school dicht en heeft de sporthal aan de parkeerplaatszijde een eigen entree en kantine. Zo kan de sporthal zelfstandig functioneren en is deze ook voor andere gebruikers toegankelijk.

Integraal geheel

Het nieuwe schoolgebouw is gerealiseerd in een uitbreidingsgebied in een groene zone tussen Rosmalen en de wijk De Groote Wielen. Daarbij hebben Van Leeuwen en zijn team ingezet op het ontwikkelen van een campus om het gebouw heen. Hij geeft aan: ‘Het oorspronkelijk plan voorzag in eenvoudige ontsluitingsweg. Wij hebben ons hard gemaakt om de ontsluitingsweg binnen de invloedssfeer van de campus te laten vallen, zodat het voelt en oogt als een integraal geheel. Dat geeft een kwaliteitsimpuls aan de weg en maakt het schoolplein groter en aantrekkelijker.

Fotograaf: Lucas van der Wee
Overzichtsfoto: Burgland Bouw

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.