Landgoed wint Architectuurprijs Achterhoek 2011

Landgoed wint Architectuurprijs Achterhoek 2011

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 09-11-2011

Voor zijn ontwerp voor drie woningen op landgoed Heidevloed bij Doetinchem kreeg architect Vincenth Schreurs vrijdagavond 4 november de Architectuurprijs Achterhoek (APA) 2011 uitgereikt, tijdens een feestelijke avond in de DRU cultuurfabriek, winnaar van de APA 2010.

Schreurs ontwerp voor het landgoed  Heidevloed in Halle vertoont ‘een interessante vorm van allure’, aldus citeerde architect Mark Graafland het juryrapport. Schreurs bedacht ‘een originele oplossing voor geschakeld wonen, gebaseerd op pragmatisme, met slimme vondsten en consequente ambachtelijke aandacht. Over dit landgoed kan nog veel gezegd worden. Wat in dit geval een teken is van belangrijke kwaliteit.’

Maar heeft het landschap en de natuur er iets aan gehad dat hier deze architectonische toevoeging kwam? De jury beantwoordde deze vraag niet met een volmondig ja. Wel waardeert de jury de  manier waarop hout en gestort beton zijn toegepast, de materialisering en detaillering zijn minimaal en robuust.
Origineel is de wijze waarop de drie woningen zijn geschakeld tot een geheel: een in het werk gestorte betonnen plint ter hoogte van de begane grondverdieping in een halve cirkelvorm is de stevige basis waarop de drie met leien bedekte volumes los van elkaar staan en waar de oprijlaan en entrees aan zijn gesitueerd. Het middelste huis is prominenter en de twee flankerende huizen zijn als het ware de zijvleugels van het landhuis. De compositie  is zo sterk dat het voldoende allure brengt. Aan de achterzijde hebben de woningen vrij zicht op de nieuwe natuur rondom.

Landgoed Heidevloed was Vincenth Schreurs eerste project als architect. Scheurs begon 15 jaar geleden als bouwkundig tekenaar, voltooide in 2005 de Academie van Bouwkunst in Arnhem en startte in 2007 zijn eigen bureau, toen hij bij het ontwerp voor Heidevloed werd betrokken door WZH+ architecten. De ontwikkeling van de drie huizen en het omringende openbare park heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Drie (voor elkaar onbekende) opdrachtgevers met verschillende budgetten en individuele woonwensen, samenbrengen in één krachtig ontwerp, dat ook voldoende privacy biedt.

MFA Zonneboom en Villa Ruurlo

Genomineerd voor de APA was ook Brede School de Zonneboom in Doetinchem, ontworpen door Drost en Van Veen architecten, ‘De Zonneboom is één van die projecten waar een mens vrolijk van wordt. Een jurylid noemde het zelfs een hoopgevend gebouw. De jury waardeerde de goede stedenbouwkundige en architectonische inpassing.  Een boeiende en behoorlijk complexe opgave is hier uitstekend vertaald in een plezierig gebouw.’

Over de derde nominatie, villa in Ruurlo van de architectengroep Gelderland, meldt de jury: ‘Levenslust onder ruimhartig dak,  een rolmodel voor particulier opdrachtgeverschap. De architectuur is interessant omdat het de gevraagde referentie aan de oude agrarische gebouwen op een losse manier waarmaakt. Het huis combineert zichtbaar woonplezier met informele kwaliteit.’

Publieksprijs

De publieksprijs ging naar de showroom met kantoor in een verbouwde monumentale boerderij in Didam, een verbouwing naar ontwerp van Kees Marcelis. De jury van de APA 2011 bestond uit Bert van Meggelen, Mark  Graafland, Janos Boros, Harry Harsema, Philip Houtzager en Gus Tielens.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.