Lars Courage weer in de prijzen

Lars Courage weer in de prijzen

Nieuws
Door: Petra Starink | 05-02-2013

Op de bouwbeurs in Utrecht is Lars Courage winnaar geworden van de MDG   Architectuurprijs. Nog maar kort geleden won Lars Courage ook al de Nationale Staalprijs 2012 met het woningconcept Bag-a-Box, een cataloguswoning in staalframebouw voor starters met een gegarandeerde bouwprijs van € 126.500.

De woning van familie Hermans is een gesloten doos uit warmgewalst staal waarbij lichtstraten in het dak grotendeels de daglichttoetreding verzorgen. ‘Dit project heeft de jury vooral gefascineerd door de zorgvuldige wijze waarop het metaal zowel qua exterieur als interieur geïntegreerd is tot veel meer dan een metalen schil’, aldus juryvoorzitter en architect Paul Bontenbal. ‘Vooral de ruimtelijkheid van het interieur dat zorgvuldig reageert op de beperkingen van de locatie verraad vakmanschap. Met name de geraffineerde wijze waarop het enige onbelemmerde licht vanuit het dak via reflectie op de metalen binnengevels de begane grond bereikt verdient lof! De ogenschijnlijke handicaps van metaal met akoestiek en klimaatbeheersing zijn onderdeel van de afwerking van het interieur geworden door bijvoorbeeld perforaties en isolatie.’

De jury nomineerde en bezocht in totaal drie projecten. Naast de woning van Familie Hermans in Almere, waren dat woongebouw De Zilverling in Amsterdam van Levs Architecten in Amsterdam en het jeugdopleidingencentrum Die Mügge in Hamburg (D), ontworpen door Studio NL-D in Rotterdam.

De jury is enthousiast over zowel de kwantiteit als de kwaliteit van de door haar beoordeelde inzendingen. ‘De inzendingen hebben aangetoond dat architecten, wie anders, zich hebben laten uitdagen en inspireren om de ogenschijnlijk voor eenvoudige industriële projecten bedoelde materialen op onverwachte – vaak beeldende – wijze weten toe te passen, door zich te verdiepen in productie, duurzaamheid en hergebruik.’ De wisselwerking tussen ontwerper, producent en applicateur ziet de jury als goed voorbeeld van innoveren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.