De houten revolutie

Lezingen

De houten revolutie

Door: Petra Starink | 15-01-2020

Ard-Jan Lootens van het constructieve ingenieursbureau Solid Timber geeft op 28 januari 2020 een lezing  over ‘De houten revolutie’. De lezing wordt georganiseerd door Architectuur Informatiecentrum Alkmaar en vindt plaats in de pleinzaal van TAQA Theater de Vest in Alkmaar.

Bureau Solid Timber

Het bureau Solid Timber (2014) werkt met natuurlijke manieren van construeren en gebuikt bij al zijn projecten hout. Aan de hand van verschillende projecten met een volledige constructie in hout (CLT in combinatie met gelamineerd hout) wordt een overzicht geschetst van recente ontwikkelingen in massieve houtbouw. Er is aandacht voor de mogelijkheden van houtbouw om als gestandaardiseerde, circulaire bouwmethode de CO2-emissie in de gehele bouwsector significant terug te dringen.

Houtbouw

Met de eerste hoogbouwprojecten in hout (tot hoogtes van circa 85 meter) wordt door velen al gesproken over een mogelijke ‘houten eeuw’, maar vooralsnog beslaat het marktsegment van houtbouw in Nederland niet meer dan circa vijf procent; waarvan massieve houtbouw (met gebruik van CLT) in 2020 mogelijk één procent zal zijn.

Effect op bouwsector

Als bouwen in hout in 2030 mogelijk de norm wordt voor volledig CO2-neutraal, modulair, remontabel en circulair bouwen, dan ligt er nog een grote opgave. Wat zal dit voor effect hebben op de inrichting van de productie- en bouwsector en is het mogelijk dat de woningen van de toekomst nu geplant worden en groeien in bossen rondom de steden? Dus is de manier waarop we bouwen in balans met onze natuur?

Ard-Jan Lootens

Ard-Jan Lootens (1985) is betrokken geweest bij complexe bouwopgaven in hout. Vanaf 2007 onderzoekt hij samen met Bas Boellaard (1984) het gebruik van CLT (kruislaaghout) in bouwmethodes. Hij werkte 10 jaar bij Powerhouse Company, o.a. als projectarchitect van de AmstelTower in Amsterdam.

Lezing De houten revolutie

De lezing op 28 januari begint om 20.00 uur.
Adres: TAQA Theater de Vest, Canadaplein 2, Alkmaar
Toegang is 5 euro, vrienden 3 euro.

Beeld: Architectuur Informatiecentrum Alkmaar

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.