MKA, Koschuch & ZUS winnen ontwerpcompetitie Pforzheim met plan WaldStadt

Nieuws

MKA, Koschuch & ZUS winnen ontwerpcompetitie Pforzheim met plan WaldStadt

Door: Petra Starink | 19-04-2021

Architectenbureaus Koschuch Architects, Marc Koehler Architects en Zones Urbaines Sensibles [ZUS] hebben een internationale ontwerpcompetitie gewonnen in de Duitse stad Pforzheim met het radicale plan ‘WaldStadt’. Het visionaire karakter van het plan en de metabolistische aanpak waren doorslaggevend voor de jury om voor dit ontwerp te kiezen.

Stad Pforzheim

Met de gebiedsvisie breidt de stad Pforzheim uit naar het noorden met een circulair stedelijk ecosysteem in een gebied van ruim 140 hectare groot. Hier is ruimte voor een radicaal, toekomstbestendig alternatief voor conventionele woonwijken, met natuur en landschap als belangrijke dragers. Pforzheim is een Stadtkreis in de Zuid-Duitse deelstaat Baden-Württemberg en telt ongeveer 130.00 inwoners.

Relatie tussen mens en natuur in plan WaldStadt

WaldStadt is ontstaan vanuit een metabolistische aanpak. Er is een ontwerpmodel ontwikkeld dat reageert op de omgeving en de verschillende behoeftes van de stad en haar omgeving. De visie is gebaseerd op natuurlijke, aanwezige structuren. Binnen een duidelijke ecologische structuur ontstaan door verschillende functies en typologieën bijzondere woon- en werkomgevingen die teruggrijpen naar de relatie tussen mens en natuur. Met modulaire, biobased gebouwen die flexibel genoeg zijn om zich in de toekomst aan te passen aan nieuwe functies.

Circulaire gemeenschap

Het visiegebied wordt gekenmerkt door een bosrijke omgeving. De natuur wordt in het plan volledig geïntegreerd en het bos is een metafoor voor een sterk groen ontwerp met aandacht voor kwetsbaar gebied. In Waldstadt gaat de mens vanuit een technologische samenleving terug naar de natuur. WaldStadt wordt een circulaire gemeenschap waarbij systeemdenken centraal staat, met gesloten kringlopen voor water, energie, afval en voedsel.

Uitwerking visie

De lokale gemeenschap krijgt een autonome rol met veel zeggenschap. Gemeenschappelijke ruimtes nodigen de bewoners uit om écht samen te leven. Er wordt een duurzame manier van wonen gezocht die sociaal-economisch en financieel levensvatbaar is. Aan het eind van het jaar gaat de gebiedsvisie een volgende fase in met een burgerparticipatieproject. Tot die tijd wordt de visie op WaldStadt Pforzheim verder uitgewerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.