Modulair containersysteem Creative Cargo

Modulair containersysteem Creative Cargo

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 17-03-2010

Creative Cargo is een vernieuwend concept voor tijdelijke gebiedsontwikkeling, bestaande uit een modulair systeem van gestapelde containers die ingezet wordt als gebiedsaanjager voor braakliggende en te ontwikkelen terreinen. Sponge Architects en theaterplatform PickUp ontwikkelden samen het idee.

Creative Cargo kan op verschillende locaties neergezet worden om een verlaten terrein te vitaliseren en tegelijk onder de aandacht te brengen. Redenen voor de ontwikkeling van het concept vormen de aanhoudende vraag van kunstenaars naar goedkope werkruimtes en de behoefte van steden en ontwikkelaars om braakliggende terreinen (vaak met inzet van de creatieve industrie) te vitaliseren.

Creatieven en ontwikkelaars
Ontwikkelaars ontvangen creatieven als pioniers van een gebiedsontwikkeling met open armen. Het voorheen leegstaande gebied wordt een aantrekkelijke en levendige plek door toedoen van deze kunstenaars die zich het gebied toe-eigenen.

Wanneer de ontwikkeling van het gebied zich echter verder zet, staan de creatievelingen meestal in de weg. Onbegrip ontstaat zowel bij de kunstenaars als bij de ontwikkelaar en het positieve dat werd opgebouwd, krijgt een onplezierig randje.

Bij Creative Cargo gaan kunstenaars en ontwikkelaar een tijdelijke verbintenis aan met elkaar en is van begin af aan duidelijk afgesproken dat de creatieven het gebied slechts tijdelijk in gebruik nemen. De ontwikkelaar biedt de pioniers een tijdelijk huurcontract en mobiele voorzieningen aan.

De creatieve hotspot is verplaatsbaar gemaakt zodat bij verdere ontwikkelingen in het ene gebied, de infrastructuur gemakkelijk overgebracht kan worden naar een ander onontgonnen terrein.

Bouwen met units
Een container is de bouwunit van Creative Cargo. Deze unit is eenvoudig te transporteren en een gemakkelijk te stapelen constructie-element. De containers worden met een lage investering aangeschaft en aangepast.

De kunstenaars huren een casco container die een aantal basisaanpassingen heeft ondergaan en bouwen die zelf af, zodat de investeringskosten laag blijven en de creatieven hun atelier naar eigen wens kunnen inrichten.

Wat Creative Cargo tot een uniek concept maakt, is dat door het stapelen van de containers een flexibel gebouw ontstaat. De units kunnen in korte tijd afgebouwd, verplaatst en opnieuw in een andere vorm opgebouwd worden, zodat op elke locatie een uniek en passend gebouw verrijst, telkens opgebouwd met dezelfde units.

Het verhuizen en transformeren van het gebouw kan ook als marketingtool gebruikt worden door er een evenement van te maken waarbij de doelgroep (die niet enkel bestaat uit de creatieve huurders en ontwikkelaar, maar ook uit de omwonenden en de toekomstige gebruikers van de ontwikkeling) betrokken wordt.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.