Natuurinclusieve Amstelstroombrug geopend

Actualiteiten, Nieuws

Natuurinclusieve Amstelstroombrug geopend

Door: Redactie ArchitectuurNL | 11-06-2022

Op 31 mei is de Amstelstroombrug over de Duivendrechtsevaart officieel geopend. De brug is een ontwerp van VenhoevenCS architecture+urbanism in samenwerking met SMARTLAND landscape architects. Hij vormt de entree van de A2/A10 naar het Amstelkwartier en is bovendien een belangrijke schakel in het ecologische netwerk van Amsterdam. De sierlijke brug vormt verder een veilige plek voor voetgangers en fietsers én een groen onderkomen voor vleermuizen, vogels, vissen en insecten.

De uitdaging voor de architect was om een functionele brug voor auto’s en langzaam verkeer te ontwerpen die tegelijkertijd onderdeel is van de stadsnatuur. Dit om de biodiversiteit van de stad te stimuleren.

Plant en dier

Vanaf de eerste ontwerpfase zijn ecologische aspecten in het ontwerp geïntegreerd. De groene middenberm tussen de rijstroken met inheemse bloemrijke kruiden trekt bijen en vlinders aan en geeft de brug een vriendelijke uitstraling. Voor die bijen zijn nestelmogelijkheden in de baksteenwanden en pylonen opgenomen.

Maar vooral zijn in de brug veel schuil-, nestel- en slaapplekken voor grotere dieren gerealiseerd. Zo bevinden zich in de  betonnen middenpijlers kraamkamers voor vleermuizen. Verder zijn er in pijlers en randen nestkasten voor tien soorten vogels opgenomen. Hieronder ijsvogels, diverse zwaluwen, mezen, mussen, kwikstaarten, spreeuwen en kauwen. Tussen de pijlers onder water bieden kooien met dood ‘rivierhout’ en stortstenen een leefomgeving voor vissen en mosselen.

Sterk, slank en fijn gedetailleerd

De brug kenmerkt zich door sterke brughoofden gecombineerd met een slank silhouet. Verder is gebruik gemaakt van rode baksteen in de onderdoorgang en voor de pylonen. Deze eigenschappen in combinatie met originele detaillering refereren aan de rijke traditie van Amsterdamse bruggen en in het bijzonder aan de architectuur van de Amsterdam School.

De passage onder de brug door wordt begeleid door een golvend patroon in het metselwerk. De brug heeft bovendien de uitzonderlijke uitsparingen in de middenberm waardoor zonlicht door kan dringen tot onder het brugdek. Zo ontstaat een sociaal veilige en aantrekkelijke verblijfsplek voor voetgangers, en krijgen de woningen op de oevers vrije zichtlijnen naar het water. De verticale connectie tussen brugdek en wateroppervlak maakt het daarnaast voor vogels en insecten makkelijker om zich te verplaatsen.

Duurzaam en toekomstbestendig

Alle voor de Amstelstroombrug gebruikte materialen zijn hoogwaardig, duurzaam, recyclebaar en onderhoudsvriendelijk. De brug is bovendien aan te passen wanneer ontwikkelingen in de infrastructuur daarom vragen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.