Next ontwerpt uitkijktoren van slanke houten balkjes

Nieuws

Next ontwerpt uitkijktoren van slanke houten balkjes

Door: Petra Starink | 04-06-2018

NEXT architects heeft de competitie gewonnen voor de uitkijktoren Hoge Blekker aan de Belgische kust. De toren bestaat bijna volledig uit slanke houten balkjes die samen een constructieve eenheid vormen. Naar verwachting wordt de uitkijktoren in 2019 gerealiseerd.

Helixvormige trap

Het uitkijkpunt wordt gerealiseerd op de Hoge Blekker in Koksijde, de hoogste duin van de Belgische kust. Bezoekers stijgen naar 20 meter hoogte via een helixvormige trap naar een platform. De weg omhoog is besloten door houten lamellen waardoor het zicht op de omgeving tijdens de klim gefilterd blijft. Eenmaal boven wordt het uitzicht in volle glorie ervaren. Het spel tussen open en dicht en tussen extravert en introvert zorgt voor een maximale beleving van het landschap en van de toren zelf.

Constructieve uitwerking

NEXT architects heeft voor de constructieve uitwerking samenwerking gezocht met Miebach Consulting, een Duits ingenieursbureau dat gespecialiseerd is in het gebruik van hout als constructief materiaal. De uitkijktoren maakt het spanningsveld zichtbaar tussen landschap en blikvanger, tussen geïntegreerd en autonoom, tussen bewegen en verblijven en tussen historie en heden. Het ontwerp bouwt voort op de geschiedenis van de plek en sluit aan bij de identiteit en beleving van de duin.

Uitkijktorens van NEXT architects

NEXT architects heeft al meerdere uitkijktorens ontworpen o.a. de Elastisch Perspectief in Barendrecht dat uit cortenstaal is uitgevoerd en  het It Goddeloas in Fiersicht in Friesland dat uit beton is opgebouwd. 

Competitie

De competitie is uitgeschreven door de Gemeente Koksijde, Provincie West-Vlaanderen en Westtoer om de landschapsbeleving in toeristische regio’s te versterken.

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie