Rekentool houtpercentage HSB

Nieuws

Rekentool houtpercentage HSB

Door: Redactie ArchitectuurNL | 14-09-2017

De Rc-waarde van een HSB-gevelelement wordt niet alleen bepaald door de Rd-waarde van het toegepaste isolatiemateriaal, maar ook door het houtpercentage. Dat percentage wordt op zijn beurt weer hoofdzakelijk bepaald door de constructieve eigenschappen van het gevelelement. In de praktijk komt het alleen nog wel eens voor dat pas bij de engineering wordt ontdekt dat de werkelijke Rc-waarde niet voldoet aan de gestelde eisen.

Rc-waarde

Ingenieursbureau Boorsma signaleerde als houtskeletbouwconstructeur dan ook een behoefte om al in een vroeg stadium op hoofdlijnen te kunnen bepalen wat de uiteindelijke Rc-waarde een HSB-gevelelement wordt. Het ingenieursbureau heeft daarom samen met Nieman Raadgevende Ingenieurs een rekentool ontwikkeld, waarmee vrij snel op hoofdlijnen inzicht wordt verkregen in het houtpercentage van een HSB-element en het effect ervan op de Rc-waarde.

Bouwproces

De rekentool geeft vroegtijdig inzicht in het benodigde houtpercentage en de bijbehorende Rc-waarde van houten binnenspouwbladen. Door gebruik te maken van de rekentool kunnen verrassingen later in het bouwproces worden voorkomen. De tool is bedoeld voor architecten, adviseurs, calculatoren en werkvoorbereiders.

De rekentool is gratis en hier te downloaden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.