Ontwerpwedstrijd Helsinki architectuurmuseum

Actualiteiten, Nieuws, Prijsvragen

Ontwerpwedstrijd Helsinki architectuurmuseum

Door: Redactie ArchitectuurNL | 22-04-2024

Het Helsinki architectuurmuseum moet in 2030 gereed zijn. De Stichting voor het Finse Museum voor Architectuur en Design, Vastgoedbedrijf ADM, de stad Helsinki en SAFA, de Finse Vereniging van Architecten, hebben een internationale, open ontwerpwedstrijd gelanceerd. Hiermee willen de partijen een ontwerpteam vinden voor een nieuw museum van 10.050 m² (BVO) gebouw in de zuidelijke haven van Helsinki.

Het nieuwe museum voor architectuur en design in Helsinki, Finland, opent naar verwachting in 2030 . Het biedt dan ruimte aan de collecties van het Museum voor Finse Architectuur en het Design Museum Helsinki. Deze instellingen zijn in januari 2024 met succes gefuseerd en zullen met de nieuwe locatie ook fysiek samen zijn.

Missie

De centrale missie van het nieuwe museum zal het ‘democratiseren van de ontwerpinstrumenten’ zijn. De geschiedenis en het heden van de Finse en Scandinavische architectuur en design dienen als basis voor een programma van publieke activiteiten. Dit programma zal kijken naar de relevantie van ontwerpdenken en -vaardigheden voor de uitdagingen waarmee we als individu en samenleving met te maken hebben. Dit in een snel veranderende wereld.

De nieuw gevormde collectie, gericht op Finse architectuur en design, zal meer dan 900.000 artefacten bevatten. Hieronder objecten, correspondentie, modellen en foto’s die het werk documenteren van internationaal bekende beoefenaars. Onder andere Aino en Alvar Aalto, Eero Aarnio, Maija Isola, Eliel en Eero Saarinen, Paavo Tynell en designmerken zoals Marimekko, Nokia en Fiskars.

Wedstrijd

Op 24 april 2024 is een online seminar gepland dat open is voor alle geïnteresseerde deelnemers. Details en instructies over deelname aan het seminar zijn te vinden op de wedstrijdwebsite, naast de wedstrijdbriefing. Deelname aan het seminar via deze link. Het is niet nodig vooraf te registreren en voor degene die op dit tijdstip niet kunnen deelnemen, zal een opname beschikbaar zijn.

De open fase van de wedstrijd, fase 1, roept deelnemers op om hun voorstellen op een conceptueel niveau te houden. Daarbij het verzoek om voorstellen te doen die vooral nadruk leggen op het algemene concept, in plaats van gedetailleerde plannen. Fase 1 beperkt zich tot de ontvangst van maximaal 12 A3-borden. De deadline voor deelname aan fase 1 is 29 augustus 2024.

Jury en prijs

De internationale jury bestaat uit vooraanstaande architecten, cultuurexperts en beleidsmakers. Aan het einde van fase 1 van de competitie selecteert zij 3 tot 5 inzendingen die doorgaan naar fase 2. Hierin ontwikkelen de verschillende partijen hun concepten verder tot haalbare voorstellen. De deelnemers die zijn geselecteerd voor fase 2 van de competitie horen dit in december 2024 . Fase 2 opent in februari en loopt tot eind mei 2025. Het eindresultaat van de competitie is bekend in september 2025.

Elk team dat voor fase 2 doorgaat, ontvangt een betaling van € 50.000 in twee termijnen: € 30.000 aan het begin van fase 2 en € 20.000 bij voltooiing. Aan het einde van de wedstrijd kent de jury prijzen toe van € 50.000, € 35.000 en € 25.000 voor de eerste, tweede en derde plaats. Met aankoopopties van € 20.000 voor de overige twee ontwerpen.

Locatie Helsinki architectuurmuseum

De locatie voor het nieuwe Helsinki architectuurmuseum is een leegstaande voormalige havenlocatie in de zuidelijke haven van Helsinki. Dit is een historisch gebied aan de waterkant in het centrum van Helsinki. Dichtbij bezienswaardigheden zoals het marktplein van de stad, de orthodoxe en lutherse kathedralen en het drukke Esplanadepark. Het wedstrijdterrein en het gebied eromheen zijn een aangewezen bufferzone van het Suomenlinna-zeefort, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

De aanbestedingsopdracht roept op tot een nieuw gebouw van 10.050 m² (BVO), met een ongeveer gelijke verdeling in oppervlakte voor publiek en back-of-house gebruik. Het totale budget van het project bedraagt circa € 105 miljoen, waarbij de bouwkosten van het museum niet hoger zullen zijn dan € 70 miljoen (prijspeil september 2023). Het is de bedoeling dat de bouw in 2030 voltooid zal zijn.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.