Opstellers manifest willen natuurstandaard voor nieuwbouw

Nieuws

Opstellers manifest willen natuurstandaard voor nieuwbouw

Door: Petra Starink | 15-03-2021

Binnen 10 jaar tijd worden er in ons land bijna 1 miljoen nieuwe woningen gebouwd. Bouwers, architecten, banken, en natuur- en milieuorganisaties maken zich zorgen over de leefbaarheid van steden en het verlies van biodiversiteit. In het Manifest Bouwen voor Natuur staat dat natuur een vanzelfsprekend ingrediënt hoort te zijn in alle nieuwbouw en dat regels hierover moeten worden opgenomen in de bouwregelgeving.

Bouwbedrijven en natuurorganisaties

Het manifest is ondertekend door diverse partijen. Initiatiefnemers zijn o.a. milieuorganisatie Natuur & Milieu, NL Greenlabel, Vogelbescherming Nederland, Ballast Nedam Development, BAM Wonen, Heijmans en VolkerWessels.

Natuurstandaard voor nieuwbouw

De opstellers van het manifest willen een ‘natuurstandaard’ voor nieuwbouw. Omdat maatregelen voor natuur nu niet verplicht zijn, zit ‘natuur’ meestal niet in de aanbestedingseisen. Dit is nadelig voor bedrijven die wél aandacht besteden aan duurzaamheid en ecologie in hun voorstel. ‘Of een project de natuur in de stad versterkt of bedreigt, hangt nu af van de inzet van bedrijven en de eisen van een gemeente. Er is behoefte aan eenduidige regelgeving.

Drie groene bouwstenen

De coalitie beschrijft drie groene ‘bouwstenen’ die in ieder bouwproject een plek moeten krijgen. 
* Natuur in de woning: verblijfruimtes of nestelstenen in gevels en daken, voor soorten als de huismus, gierzwaluw en vleermuis.
* Natuur rondom de woning: groene daken, groene gevels, natuurlijke tuinen. Groene daken zorgen voor betere isolatie en vangen, net als onverharde tuinen, regenwater op.
* Natuur in de buurt: parken en perken in iedere wijk, met daartussen verbindingsroutes voor dieren.

Lees ook:
Het wonder van groene gevels
Praktijkboek multifunctionele groene daken en gevels
Toolbox Natuurinclusief Bouwen gelanceerd

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.