In Stroom in Den Haag is de tentoonstelling Orban Space: Luc Deleu – T.O.P. office geopend, rond zijn onderzoek naar ontwerpstrategieën voor de openbare ruimte op wereldschaal.
‘Less is Less’, zo transformeert Vlaams architect en kunstenaar Luc Deleu het bekende adagium van Mies van der Rohe. Door een sterk groeiende wereldbevolking is er steeds minder landoppervlak op aarde en dus minder bewoonbare ruimte per inwoner beschikbaar. En minder betekent voor Deleu ook minder consumeren, bouwen, vervuilen, produceren. De implicaties van dat bewustzijn voor de architectuur, de vormgeving van onze steden en publieke ruimte zijn t/m 24 maart 2013 te zien bij Stroom Den Haag in de tentoonstelling Orban Space: Luc Deleu – T.O.P. office. Vier decennia van voorstellen en adviezen voor de openbare ruimte op schaal van de wereld.
Toen de Belgische architect en kunstenaar Luc Deleu (1944) in 1970 T.O.P. office oprichtte, koos hij een naam die ook als een oproep opgevat kan worden: Turn On Planning! Vanuit een oprecht engagement met actuele vraagstukken als de duizelingwekkende groei van de wereldbevolking, de onevenwichtige voedselproductie, de immer oprukkende milieuvervuiling en de frictie tussen het individu en de maatschappij, heeft Luc Deleu een ‘eco-centrische’ vorm van urbanisme op wereldschaal ontwikkeld, die de naam Orbanisme draagt. In een live feed maakt TOP de groei van de wereldbevolking en de afname van het landoppervlakte per inwoner van de aarde volgbaar.
De tentoonstelling concentreert zich op Orban Space, het meest recente ‘onderzoek door ontwerp’ dat in 2006 door Luc Deleu – T.O.P. office is opgestart. De expositie is ontwikkeld rondom vijf nieuwe werken die de openbare ruimte op de schaal van de wereld proberen te bevatten. Zo werkte T.O.P. office de voorbije jaren aan een meer dan 400 pagina tellende Terminologie van de openbare ruimte op wereldschaal, een document dat een fundament legt voor verder ontwerpend onderzoek. Daarnaast analyseert het schaalloze model Sector X een specifiek stedelijk gebied in Antwerpen door alle acties, netwerken, bewegingen en verplaatsingen in kaart te brengen en te materialiseren. Door de extreme aandacht voor de lokale omgeving geeft het model omgekeerd evenredig de aanzet voor de analyse van netwerken en knooppunten op wereldschaal. Deze en andere nieuwe werken worden in een historisch perspectief geplaatst door middel van oudere werken en projecten, schetsen, modellen, ontwerpinstrumenten en historische documenten uit de periode 1969-2011.
Boek
Parallel aan de tentoonstelling is een lijvige publicatie verschenen met teksten en beeldessays over het werk en de praktijk van Luc Deleu – T.O.P. office, uitgegeven door Valiz, book and cultural projects (ISBN 978-90-78088-60-8) . In de publicatie wordt voor het eerst een groep van internationale kunstenaars en wetenschappers samengebracht om dit complexe oeuvre in kaart te brengen en in een breder historisch en theoretisch kader te plaatsen.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.