Origami in staal

Nieuws

Origami in staal

Door: Petra Starink | 18-02-2015

Ontwerpbureau ipv Delft heeft 9 wandarmaturen en 27 lichtmasten ontworpen en gerealiseerd voor het Raadhuisplein in Drachten. De lichtmasten zijn in drie verschillende hoogtes uitgevoerd en ogen als de hals en kop van origami kraanvogels. De lichtmasten zijn geheel uitgevoerd in staal.

Inspiratie door Theo van Doesburg

De gemeente Smallingerland heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in het herontwikkelen van het Raadhuisplein te Drachten. Het maaiveld werd volledig heringericht. ipv Delft kreeg de opdracht om een ontwerp voor de verlichting te maken. Hierbij mocht de vormgeving een prominente rol spelen om karakter aan het plein te geven. Inspiratie voor het ontwerp werd gevonden in de relatie die Theo van Doesburg, medeoprichter van De Stijl heeft met Drachten. Zijn liefde voor geometrische vormen vormde het vertrekpunt voor het ontwerp.

Origami in staal

Het idee voor uit staal gevouwen lichtmasten met strakke lijnen en sterke vormen ontstond al gauw. Het ontwerp moest goed uitvoerbaar zijn. Er volgde een zoektocht naar verhoudingen, staaldiktes en constructieve haalbaarheid. De torsie van de stalen masten bleek hierin maatgevend. Er werden drie verschillende lichtmasten gemaakt van 6, 12,5 en een 13 meter hoge mast met betonnen voet. Het wandarmatuur werd hiervan afgeleid. Het armatuur is geïntegreerd in de lichtmasten. De verlichting is op afstand bedienbaar en kent twee standen. Door de vouwhoeken van 90 graden en het precisie-laswerk was het complex om de masten te produceren.De masten hebben al gauw de bijnaam origamimast of zwaan gekregen.De betonnen voeten van de acht grootste masten bestaan uit twee delen, die als schil om de masten zijn geplaatst. Hierop bevindt zich een zitelement. In de voeten zijn de elektriciteitskasten opgenomen.

Led bricks

Naast de lichtmasten ontwierp ipv Delft ook een route van lichtgevende  bestrating. Deze ‘active led bricks’ reageren op beweging in hun directe nabijheid, waardoor de route oplicht als er iemand passeert.

Projectgegevens:

Opdrachtgever: Gemeente Smallingerland, Drachten

Architect: IPV Delft, Delft

Hoofdaannemer: Ziut, Assen

Staalbouwer: PMF Stalen Masten, Burgum

Studiebureau: Pieters Bouwtechniek, Delft

Fotograaf: Dhr. Henk Snaterse

Lees ook: ipv Delft ontwerpt lichtmasten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.