Paul Mijksenaar ontvangt Piet Zwart Prijs 2015

Actualiteiten, Nieuws

Paul Mijksenaar ontvangt Piet Zwart Prijs 2015

Door: Petra Starink | 14-09-2015

Op 24 oktober krijgt ontwerper Paul Mijksenaar de BNO Piet Zwart prijs 2015. De prijs wordt uitgereikt tijdens de Award Show van de Dutch Design Awards in Eindhoven, de grote finale van de Dutch Design Week. Paul Mijksenaar is dé specialist op het gebied van information design en ‘wayfinding’. Hij weet ingewikkelde informatie glashelder over te brengen. Hij is vooral bekend vanwege zijn bewegwijzering voor Schiphol.

Juryrapport

Uit het juryrapport: “In een complexer wordende wereld zijn information design en wayfinding steeds relevanter. Paul Mijksenaar (1944) heeft zich altijd opgesteld als de ambassadeur van de eindgebruiker in de richting van opdrachtgevers, producenten, architecten en technici. Met deze keuze, die uitdrukkelijk ook een stijlkeuze is, wil de jury een specifieke positie waarderen: namelijk die van een ontwerper die zich analytisch en empathisch opstelt en wiens missie het is om dienstbaar te zijn. Huidige ontwerpers die zich succesvol toeleggen op datavisualisatie en zich met name digitaal profileren, zijn in grote mate schatplichtig aan Mijksenaar. Zijn manier van ontwerpen, gebaseerd op data-analyse en organisatie, is even essentieel als urgent voor de toekomst. Zijn toegankelijk geschreven publicaties, zijn hoogleraarschap aan de TU-Delft en zijn publieke optredens hebben alle effectief bijgedragen aan de verspreiding van zijn gedachtegoed.”  

BNO Piet Zwart prijs

De BNO Piet Zwart Prijs is een eervolle onderscheiding voor een excellent ontwerper die van grote betekenis is voor het vakgebied en een voorbeeldfunctie heeft ten opzichte van de volgende generatie(s) ontwerpers. Tussen 1983 en 2013 is de prijs achtereenvolgens uitgereikt aan o.a. Friso Kramer, Wim Crouwel, Eva Besnyö, Willem Diepraam, Marijke van der Wijst, en Ulf Moritz.

Van 17 t/m 25 oktober is het werk van Paul Mijksenaar te zien in het veemgebouw op Strijp-S in Eindhoven.

Beeld: Dingema Mol, Menno Herstel,

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.