Paviljoen met zwembad BNA Gebouw Zuid

Paviljoen met zwembad BNA Gebouw Zuid

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 10-04-2009

Uit eenentachtig inzendingen is gisteren het project Paviljoen met zwembad in Rijsbergen van Architectenbureau Van den Heuvel in Breda uitgeroepen tot BNA Gebouw van het Jaar 2009 Regio Zuid. De jury onder leiding van Henk Döll heeft grote waardering voor deze kleine opgave die ‘consistent, liefdevol en tot in ieder detail perfect is uitgewerkt. Het ontroerende paviljoen is een ode aan het architectenvak.’

Introvert
Uit het juryrapport: ‘Twintig meter lang, tweeënhalve meter breed en een gevel van in polyester gevat honingraatkarton. Maar de jury werd er stil van. Het paviljoentje is introvert maar niet gesloten. Het valt op, is niet geruisloos maar is ingetogen. Tijdloos en gevoelig.
Het is eenduidig in vorm en meerduidig in beleving. En alles klopt.’

De winnaar ontving uit handen van BNA-directeur Marie Hélène Cornips de speciale BNA Gebouw van het Jaar plaquette: een aluminium gevelbord ontworpen door Bruno Ninaber van Eyben met typografie van Reynoud Homan. De plaquette sluit aan bij de reeks die een aantal jaren geleden is geïnitieerd door het Nederlands Architectuurinstituut met de bedoeling gebouwen een afzender te geven.


Meer genomineerden
De jury bestaande uit Henk Döll (juryvoorzitter), Pim van der Ven, Vera Yanovshtchinsky, Eveline Paalvast en Mick Eekhout wees naast de winnaar nog zes genomineerden aan:

  • Appartementencomplex DOK 64 in Breda van Pascal Grosfeld (Grosfeld van der Velde Architecten, Breda)
  • 66 woningen en winkels Stadshart Geleen van Gert-Jan Hendriks en Ted Schulten (Hendriks Schulten architecten, Amsterdam)
  • Audax Textielmuseum in Tilburg van Jan Pesman en Ronald Schleurholts (architectenbureau cepezed, Delft)
  • Graphic Design Museum in Breda van Hans van Heeswijk (Hans van Heeswijk architecten, Amsterdam)
  • Hof van Hersbeek in Breda van Lukas Ruys (Compositie 5 Architectuur, Breda)
  • Gymnasium Bernrode in Heeswijk-Dinther van Kees Willems en Christian Janssen (Teeuwisse & Willems architecten en adviseurs, Den Haag)

Alle zeven projecten dingen mee naar de nationale hoofdprijs BNA Gebouw van het Jaar 2009, die op 23 april in Amsterdam wordt uitgereikt.

Overzicht
De Bond van Nederlandse Architecten organiseert sinds 2006 de prijs BNA Gebouw van het Jaar, om de aandacht vestigen op de kwaliteit van nieuw gebouwd werk van BNA-architecten en een overzicht te bieden van de nieuwste architectuur van Nederland. Een overzicht van alle ingezonden projecten is te zien op www.bnagebouwvanhetjaar.nl.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.