Polderdaktuin WTC The Hague

Nieuws

Polderdaktuin WTC The Hague

Door: Petra Starink | 25-01-2018

Op het platte dak van de parkeergarage van het World Trade Center The Hague is een duurzame polderdaktuin gerealiseerd. Het is het eerste platte dak in Den Haag dat deze bestemming heeft gekregen. Landschapsarchitecten Marinka de Kok en Manja Meuleman van Buro Kokmeuleman hebben het dak van de parkeergarage getransformeerd tot een duurzame plaats voor mensen, dieren en groen. Het dak ontvangt veel regen en wind en weinig zonlicht, er is daarom gekozen voor inheemse beplanting die ondanks deze omstandigheden groeit en bloeit.

Opvang regenwater

Landschapsarchitect Marinka de Kok: ‘In de afgesloten ruimte creëerden we een eigen mini-cultuur. Het regenwater dat wordt opgevangen zorgt voor een permanente waterpoel. De beplanting houdt het water vast en er zal een natuurlijke verdamping plaatsvinden. De inheemse beplanting zorgt weer voor inheemse insecten, vogels en waterdieren.’

Polderdaktuin gebruikt als waterberging

De polderdaktuin wordt gebruikt als waterberging. De hemelwaterafvoer van omliggende daken wordt ontkoppeld en regenwater wordt in een bassin opgevangen. Water wordt vastgehouden, natuurlijk gebruikt en indien nodig, bijvoorbeeld na hevige regenval, afgevoerd naar het riool. Het innovatieve Aqua Flow Systeem van Dakdokters detecteert regenbuien via Buienradar en verlaagd het waterniveau zodat het regenwater kan worden opgevangen in de polderdaktuin. Na de tijdelijke berging en natuurlijk watergebruik kan het water indien nodig via een dijksysteem afgevoerd worden in het riool. In totaal is de polderdaktuin 700m², waarvan 420m² bestaat uit water.

Transformatie platte dak naar poldertuin

In december 2016 ontving het WTC The Hague als eerste multi-tenantgebouw in Nederland al het prestigieuze BREEAM-NL In-Use Excellent duurzaamheid keurmerk. WTC The Hague is een groot kantoorgebouw. Door de hemelwaterafvoer te ontkoppelen en op eigen terrein te reguleren wordt de druk op de andere bedrijven en woningen in de wijk verminderd.’ De transformatie van het platte dak naar polderdaktuin is bewijs van Bouwinvest en WTC The Hague om de ingezette duurzame koers te vervolgen. In de polderdaktuin wordt gebruik gemaakt van LED-verlichting en er zijn nestkastjes geplaatst.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
  1. Paul

    Lijkt me prachtig! Is er ook rekening gehouden met het feit dat (stilstaand) water een broedplaats is voor oa muggen? Ik kan me de berichten van vorig jaar over muggenplagen nog herinneren..nnn

    Reageer

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.