Bouw Werelderfgoedcentrum Waddenzee gestart

Actualiteiten, Nieuws

Bouw Werelderfgoedcentrum Waddenzee gestart

Door: Redactie ArchitectuurNL | 27-12-2021

Architectenbureau Dorte Mandrup kreeg opdracht om het Werelderfgoedcentrum Waddenzee te ontwerpen. Een project dat onlangs van start is gegaan en wordt gerealiseerd door Bouwgroep Dijkstra Draisma (BGDD) uit Dokkum. Opdrachtgever zijn Stichting Werelderfgoedcentrum Waddenzee en adviseur abcnova. Als alles volgens planning verloopt, is de Waddenkust bij Lauwersoog in 2024 een publiekstrekker rijker.

Het Werelderfgoedcentrum is een initiatief van het Zeehondencentrum Pieterburen. Samen met Staatsbosbeheer, gemeente het Hogeland, de Provincie Groningen en de Exploitatie Haven Lauwersoog, vormde het Zeehondencentrum in 2016 de Stichting Werelderfgoedcentrum Waddenzee. Het centrum maakt het Waddengebied beleefbaar en laat de wereld zien hoe uniek en onmisbaar het Werelderfgoed Waddenzee is.

Geïnspireerd door het getij

Het Deense architectenbureau Dorte Mandrup ontwierp het nieuwe, energieneutrale gebouw dat gebruik maakt van materialen die passen in de omgeving. Architect Dorte Mandrup zegt over het project: “Het nieuwe Werelderfgoedcentrum Waddenzee is een eerbetoon aan de historische maritieme bedrijvigheid in Lauwersoog. Tegelijkertijd heeft het een eigentijdse expressie die een goede aanvulling is op de diversiteit van de gebouwen in de omgeving.”

Exterieur in hout

Vanuit de haven verwelkomt een grote trap op het zuiden de bezoekers en brengt hen naar de hoofdingang. Richting het noordwesten biedt een andere trap een ruimte om te ontspannen en naar de constant bewegende zee te kijken. Zowel binnen als buiten is het primaire materiaal: hout. Dit zorgt voor een warme, uitnodigende en natuurlijke uitstraling. Verder laat de gevel een glimp zien van de bedrijvigheid binnen en functioneert gelijktijdig als zonwering.

Aan de oostkant zullen verschillende bassins fungeren als wateronderzoeksbasis en recreatiegebied. Deze watertuin brengt bezoekers dichter bij de rijke biodiversiteit van de Waddenzee en geeft een beter inzicht in de vele soorten planten en kleine dieren die in dit dynamische leefgebied leven.

Interieur met panorama op Waddenzee

Vanuit de hoofdingang komen bezoekers de Ontvangsthal binnen en gaan geleidelijk omhoog door het gebouw waarbij zij kunnen genieten van een 360-graden panoramische uitzicht op het omringende landschap: de Waddenzee, activiteit in de haven en de omliggende graslanden. Alles wat tentoongesteld wordt, is verbonden met het Waddenzeeklimaat, de natuur en bedrijvigheid van de regio.

Zodra bezoekers de tweede verdieping hebben bereikt, culmineert de ervaring van de tentoonstelling met een indrukwekkend uitzicht in de onderwaterwereld van de geredde zeehonden in de grote showbaden. Op het dak hebben bezoekers de mogelijkheid om de poelen van bovenaf te zien, de zeehonden van dichtbij te ontmoeten of gewoon te genieten van het verbluffende uitzicht en de kleurstralen van de avondzon.

Trilogie van Waddenzee centra

Het Werelderfgoedcentrum Waddenzee is de derde in rij van een Waddenzee-trilogie die ontworpen is door Dorte Mandrup. Het Waddenzeecentrum in Ribe in het Deense Jutland en het Trilaterale Waddenzee Werelderfgoed Partnerschapscentrum in Wilhelmshaven in Duitsland gingen hem voor.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.