RACM wordt Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed

RACM wordt Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 07-04-2009

De Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) verandert fors van gedaante. De rijksdienst krijgt een nieuwe naam en verhuist naar een gloednieuw gebouw in Amersfoort, een ontwerp van de Spaanse architect Juan Navarro Baldeweg. Naast de RACM neemt ook Kunst aan de Eem (KadE) zijn intrek in het gebouw.

Gebouw
De Rijksdienst verhuist begin mei naar het nieuw en transparant gebouw van Baldeweg, aan de Smallepad in Amersfoort. Voor het eerst sinds de fusie eind 2006 zullen de medewerkers samen onder een dak in Amersfoort gaan werken.

Het gebouw is centraal gelegen, goed bereikbaar en ligt op steenworp afstand van de vijftiende-eeuwse Koppelpoort en het treinstation. Achter de hellende glazen gevel zullen ook publieke ruimtes worden ondergebracht, zoals een ruim gevulde erfgoedbibliotheek. De officiƫle opening is op 24 juni.

In Nederland werkt Baldeweg samen met A+D+P Architecten uit Amsterdam. Ontwerpgroep Trude Hooykaas adviseert de RACM over de inrichting van het gebouw.

Nieuwe naam
Het uitspreken van de lange naam Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) leidde regelmatig tot spraakverwarring. Daarom is gekozen voor eenduidige en makkelijk uit te spreken naam: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Het woord Rijksdienst is bewust in de naam gebleven, want de Rijksdienst blijft onderdeel van de Rijksoverheid. Bovendien is het een zakelijke term en heeft het de juiste uitstraling: gezagdragend en onomstreden. De woorden Cultureel Erfgoed omvatten het hele werkveld van archeologie, monumenten en cultuurlandschap. Die werkvelden veranderen niet.

Bij deze gedaantewisseling hoort tevens een nieuwe (rijks)huisstijl en een vernieuwde website.

Architectuur.nl plaatste al eerder:
Architectuurcecntrum in kunsthal Amersfoort

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.