Rozet Beste Gebouw van het Jaar 2014

Nieuws

Rozet Beste Gebouw van het Jaar 2014

Door: Petra Starink | 21-05-2014

Rozet in Arnhem mag zich het Beste Gebouw van het Jaar 2014 noemen. Juryvoorzitter Paul Schnabel reikte de prijs gisterenmiddag uit aan de ontwerpers, Neutelings Riedijk architecten. Rozet won de 9e editie van de jaarlijkse BNA prijs, er waren in totaal 250 inzendingen en 7 genomineerden.

Juryrapport

‘De opgave om op een langgerekte kavel, op de overgang tussen het historische centrum en het ontwikkelingsgebied Rijnboog, een huis te maken voor de bibliotheek, het kunstbedrijf, de kunstuitleen, de Volksuniversiteit en het Historisch Museum Arnhem was ingewikkeld. Maar met hun ontwerp voor Rozet – vernoemd naar de geveldecoratie – heeft Neutelings Riedijk de ‘puzzel’ subliem opgelost. Rozet is onmiskenbaar een icoon, een aanjager binnen de stadsontwikkeling, maar met zijn publieke interieur even goed een ontmoetingspunt en een podium voor stedelijke activiteiten’.

Rozet won nipt van het Rijksmuseum als genomineerden in zelfde categorie. De jury gaf de overwinning aan Rozet vanwege de meervoudige waarde van het gebouw. Niet alleen in de eigen categorie Identiteit & Icoonwaarde sprong Rozet eruit, maar ook in de categorieën Leefbaarheid & Sociale Cohesie en in Stimulerende Omgevingen zou Rozet niet misstaan.

Publieksprijs voor Energiehuis Dordrecht

Het Cultuurhuis  Energiehuis Dordrecht heeft de Publieksprijs gewonnen.TenbrasWestinga/Interieur en Stedenbouw B.V. heeft de prijs uit handen van minister Blok voor Wonen en Rijksdienst ontvangen.

BNA Beste Gebouw van het Jaar 2014

De BNA heeft als branchevereniging met de nieuwe opzet van BNA Beste Gebouw van het Jaar  nog nadrukkelijker gekozen voor de opvatting dat goede architectuur meer is dan mooi alleen, voor opdrachtgever, gebruiker en samenleving. Daarom de keuze voor de naam Beste Gebouw. Het draait bij Beste Gebouw van het Jaar om excellentie in brede zin: dus naast de architectonische kwaliteit, worden juist ook de gebruiks- en belevingswaarde, de toegevoegde maatschappelijke waarde en de kwaliteit van de samenwerking meegewogen. Het gebouw is vooral ‘integraal’ goed.

De 7 genomineerden waren:

In de categorie Particuliere Woonbeleving:
Verbouw boerderij Friesland in IJlst van Jelle de Jong architekten
Villa Kogelhof in Kamperland van Architectenbureau Paul de Ruiter. 

In de categorie Identiteit & Icoonwaarde:
Het Nieuwe Rijksmuseum, Amsterdam van Cruz y Ortiz Amsterdam BV
Bibliotheek en Cultureel Centrum Rozet in Arnhem van Neutelings Riedijk Architecten. 

In de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie:
Cultuurcentrum Energiehuis, Dordrecht van TenBrasWestinga Architectuur / Interieur en architectenbureau Stedenbouw B.V.

In de categorie Stimulerende Omgevingen:
Museumkwartier ’s-Hertogenbosch in Den Bosch van  Bierman Henket architecten
Internationale School Eindhoven (Campus ISE) in Eindhoven van diederendirrix architecten.

Eervolle vermeldingen

De jury kende ook  twee eervolle vermeldingen toe. In de categorie Particuliere Woonbeleving is dit ‘Alles geschieden, behalve tafel en bed’ (Wassenaar) van Kavander Architectenbureau BNA. En in de categorie Identiteit & Icoonwaarde is dat Uitbreiding Museum De Fundatie (Zwolle) van Bierman Henket architecten.

Alle gebouwen zijn te zien op www.gebouwvanhetjaar.nl

Fotografie: Petra Starink

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.